
Controversatele schimbari din justitie de acum 2 ani sunt inca aplicate si acestea ridica probleme privind independenta justitiei – atrage atentia Comisia Europeana in primul sau Raport privind statul de drept in tarile membre UE.
Documentul noteaza ca actualul guvern s-a angajat sa modifice amendamentele considerate drept nocive la legile justitiei, din perioada 2017-2019, dar inca nu a facut acest lucru, in primul rand din cauza pandemiei si apoi pentru ca, inainte de alegerile nationale, nu are asigurata majoritatea in parlament pentru a le trece.
Modificari se aplica in continuare, iar aceasta situatie creeaza incertitudine in privinta functionarii sistemului judiciar in ansamblu – arata raportul publicat de Comisia Europeana.
”Amendarea legislatiei relevante a fost amanată din cauza COVID-19 si a apropiatelor alegeri nationale. Masurile controversate cu impact asupra independentei sistemului judiciar continua sa fie puse in aplicare, precum Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, ce are ca sarcina exclusiva urmarirea in justitie a infractiunilor comise de catre judecatori si procurori” – scrie in sectiunea privind Romania.
Critici privind numirile fara aviz CSM
Comisia Europeana critica modul in care au fost numiti procurorii sefi, in contextul in care atat Procurorul General al Romaniei, cat si procurorul sef al DIICOT au fost numiti desi Consiliul Superior al Magistraturii daduse aviz negativ.
Publicitatea de stat, o forma de interferenta a autoritatilor in mass-media
Documentul Comisiei foloseste termeni destul de duri in privinta publicitatii de stat din presa. Alocarea fondurilor se face discretionar – avertizeaza expertii de la Bruxelles. Publicitatea de stat este, mai ales in presa locala, un instrument prin care autoritatile practic interfereaza in mass-media.
Eficienta investigarii si a sanctionarii cazurilor de coruptie a fost afectata de presiunea asupra cadrului legal si institutional. In 2018 si 2019, desi institutiile abilitate au continuat sa investigheze si sa sanctioneze actele de coruptie la nivel inalt, Comisia constata “un tipar de presiune asupra institutiilor cheie anticoruptie” si exprima preocupari tot mai mari ca o continuare a acestei presiuni va avea un impac negativ”
Manuela