.

Colegiul electoral din SUA a confirmat victoria lui Joe Biden

Distribuie prietenilor tai!

Colegiul Electoral a aprobat luni victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale din Statele Unite.

În intervenţia sa de celebrare a rezultatului, Joe Biden urmează să îndemne America să “întoarcă pagina” în pofida refuzului încăpăţânat al lui Donald Trump de a-şi recunoaşte înfrângerea.

Fără a produce surprize, marii electori, care s-au întâlnit în fiecare stat al federaţiei americane, au confirmat consacrarea victoriei lui Joe Biden, care va deveni pe 20 ianuarie cel de-al 46-lea preşedinte din istoria Statelor Unite.

Dacă etapa votului marilor electori reprezintă în mod tradiţional o formalitate, Donald Trump i-a conferit anul acesta o importanţă deosebită refuzând să accepte verdictul urnelor şi s-a făcut ecoul teoriilor conspiraţiei despre posibile fraude electorale.

Electorii l-au ales pe Biden

Limita de 270 de mari electori, sinonimă cu victoria, a fost depăşită în favoarea lui Joe Biden în finalul după-amiezei de luni, când statul California, unde candidatul Partidului Democrat a câştigat detaşat, şi-a adăugat voturile la totalul celor exprimate.

Interesant:   Haos pe glob! O pana informatica a paralizat omenirea

“În lupta pentru sufletul Americii, democraţia a câştigat”, ar urma să declare Joe Biden într-un discurs, din care au fost date publicităţii în avans câteva extrase de către echipa sa.

“Integritatea alegerilor noastre a fost păstrată. Acum este timpul să întoarcem pagina. Să ne strângem”, va adăugat el într-un discurs programat să-l rostească la Wilmington, Delaware, în jurul orei locale 19:30 (00: 30 GMT marţi). “Flacăra democraţiei a fost aprinsă cu mult timp în urmă în această ţară. Şi acum ştim că nimic – nici măcar o pandemie sau un abuz de putere – nu poate stinge această flacără”.

Acestei etape procedurale i se acordă în mod tradiţional puţină atenţie. Dar anul acesta, ea a fost transmisă în direct, după săptămâni de război de gherilă judiciară condus de Donald Trump, care s-a dovedit a fi un fiasco complet, dar care a întărit şi mai mult diviziunile interne.

Rezultatele scrutinului din 3 noiembrie au fost deja certificate de fiecare dintre cele 50 de state: Joe Biden a câştigat un număr record de voturi – 81.28 milioane adică 51.3% din sufragii, faţă de 74.22 milioane (46.8 %) cât a obţinut Donald Trump.

Interesant:   Biden, un cadavru politic

În Statele Unite, preşedintele ţării este ales prin vot universal indirect, fiecare stat atribuindu-şi în general marii săi electori, numărul acestora depinzând în mod esenţial de populaţia sa, candidatului ieşit pe primul loc în plan local. Deşi s-a întâmplat în trecut ca o parte foarte redusă din marii electori să se abată de la această regulă, aceasta nu a schimbat niciodată rezultatul alegerilor. Şi aici, rezultatele certificate confirmă avansul confortabil al lui Joe Biden, anunţat pe 7 noiembrie de mass-media, cu 306 mari electori faţă de 232 pentru Donald Trump.

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.