Infiintat ca aparator al revolutiei Islamice din 1979, corpul Gardienilor Revolutiei s-a transformat intr-o institutie atotputernica politic, economic si militar.
Gardienii Revolutiei sunt cea mai puternica organizatie paramilitara din Orientul Mijlociu. Ajuta grupari militante islamice din Afganistan, Irak, Liban, teritoriile palestiniene, Siria si Yemen. De asemenea, Gardienii Revolutiei controleaza parti insemnate din economia Iranului. Alaturi de ayatollah, Gardienii Revolutiei detin, practic, puterea absoluta in Iran.
Scurt istoric
Corpul Gardienilor Revolutiei este armata ideologica a regimului teocratic de la Teheran. Insarcinati cu protejarea Republicii Islamice in fata amenintarilor interne si externe, Gardienii Revolutiei fac politica externa a tarii si detin controlul asupra economiei. Gardienii au legaturi stranse cu grupari armate din regiune, cum ar fi Hezbollah, in Liban, si Hamas, in teritoriile palestiniene. Singurul sef al Gardienilor Revolutiei Islamice este liderul suprem al tarii, ayatollahul Khamenei.
Forta militara a Gardienilor Revolutiei
Fortele terestre ale Gardienilor Revolutiei, in cele 31 de provincii ale Iranului plus capitala, Teheran, numara 150 de mii de oameni. In plus, exista fortele paramilitare Basij, care afirma ca pot mobiliza, in orice moment, 600 de mii de voluntari.
Forte navale – separat de marina militara a Iranului. Cam 20 de mii de luptatori patruleaza la frontierele maritime ale Iranului, inclusiv stramtoarea Ormuz, unde anual trece cam o treime din țițeiul mondial transportat pe mare.
Forte aeriene – personalul e separat de aviatia militara a Iranului si e in jur de 1500 de oameni.
Centru informatic. Acesta se ocupa de spionajul militar si comercial, precum si de propaganda. Este posibil sa aiba legaturi cu hackerii iranieni.
Manuela