.

Chinezii ne dau iar frisoane: au un bolnav de ciuma bubonica

Distribuie prietenilor tai!

Intr-un spital din nordul Chinei, in provincia Mongolia interioara, se afla internat un barbat suspect de ciuma bubonica. In zona a fost instituita starea de alerta si oamenilor li s-a cerut sa ia masuri de precautie. Declansata de consumul carnii crude, boala, numita si pesta bubonica sau moartea neagra se transmite de la om la om.

Bolnavul se afla in orasul Bayan Nur; e vorba de un taran, care fie a consumat carne cruda, fie a manipulat carne cruda si s-ar fi imbolnavit. Barbatul e in izolare la spital, iar starea lui e stationara.  Localnicilor li s-a cerut sa ia masuri drastice de protectie atunci cand manipuleaza animale sau carne cruda. Daca le mor animalele brusc ori daca cineva dintre apropiati face febra ori moare pe neasteptate, sunt obligati sa anunte imediat autoritatile. A fost instituita starea de alerta grad III, care ramane in vigoare sase luni de acum inainte.

Interesant:   De ce nu poate Israelul sa invinga gruparea terorista Hamas?

Ciuma e o boala infectioasa extrem de grava, foarte contagioasa si cu o rata mare a mortalitatii. Rozatoarele bolnave sunt principalii vectori de transmitere. La om ajunge, de regula prin muscatura puricilor.

Exista doua forme: ciuma bubonica si ciuma pulmonara. Anul trecut, in noiembrie, in aceeasi regiune din China, Mongolia Interioara, s-au inregistrat doua cazuri de ciuma pulmonara. In Mongolia vecina, sunt deja inregistrate doua cazuri de pesta bubonica. E vorba de doi frati care ar fi mancat carne de marmota.  Daca bolnavul nu e tratat la timp, moare de ciuma bubonica in mai putin de 24 de ore.

Manuela

 

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.