.

China nu renunță la prietenia strânsă cu Rusia

Distribuie prietenilor tai!

Prietenia dintre China şi Rusia are ‘perspective largi’ de dezvoltare, iar cele două ţări ‘mai au multe de realizat înainte’, a subliniat luni preşedintele chinez Xi Jinping, într-un mesaj scris, cu ocazia celei de-a 65-a aniversări de la crearea asociaţiei de prietenie între Beijing şi Moscova, potrivit EFE.

Xi dă asigurări că acest organism a adus o ‘contribuţie importantă în ceea ce priveşte promovarea înţelegerii reciproce şi încrederii între cele două popoare’.

‘Prietenia dintre China şi Rusia are perspective largi (de dezvoltare) şi mai sunt încă multe de realizat înainte’, menţionează preşedintele chinez în mesajul său scurt, citat de presa locală.

La 4 februarie, Xi şi omologul său rus Vladimir Putin şi-au consolidat legăturile cu doar câteva zile înainte de izbucnirea războiului în Ucraina, asupra căruia Beijingul a menţinut o poziţie ambiguă, făcând apel la ‘respectarea integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor’ , inclusiv a Ucrainei, şi cerând să se acorde ‘atenţie preocupărilor legitime ale tuturor ţărilor’, făcând referire la Rusia.

Interesant:   Moldova si Ucraina au inceput negocierile de aderare la Uniunea Europeana

China nu a susţinut în mod explicit Rusia, dar s-a opus sancţiunilor instituite împotriva Moscovei, pentru că – în opinia sa – acestea ‘nu rezolvă problemele’, iar la ultima Adunare Generală a ONU s-a abţinut să critice mobilizarea sau convocarea de aşa-zise referendumuri privind anexarea teritoriilor ucrainene de către Rusia, contrazicându-i astfel pe cei care sperau la o fisură între Beijing şi Moscova.

În cadrul unei reuniuni în Uzbekistan luna trecută, Putin a apreciat faptul că Beijingul a menţinut întotdeauna ‘o poziţie echilibrată’ faţă de Ucraina, deşi a admis existenţa unor ‘întrebări şi îngrijorări’ din partea Chinei.

Cu toate acestea, Xi l-a invitat pe Putin “să conducă împreună o lume în schimbare şi să apere interesele ţărilor în curs de dezvoltare”, notează EFE.

Luna viitoare, insula Bali din Indonezia va găzdui un summit al grupului celor mai dezvoltate 20 de economii ale lumii – G20 (Germania, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, SUA, Franţa, India, Indonezia, Italia, Japonia, Mexic, Rusia, Regatul Unit, Africa de Sud, Turcia şi Uniunea Europeană), la care se aşteaptă să participe de asemenea Putin şi Xi.

Interesant:   Din cauza caniculei, a cedat reteaua de electricitate din mai multe tari
Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.