Autorităţile chineze au anunţat luni că renunţă la aplicaţia utilizată pentru a urmări deplasările rezidenţilor şi pentru a se asigura că ei nu se află într-o zonă afectată de un focar epidemiologic, un nou simbol al abandonării strategiei “zero COVID”, informează AFP.
Denumită “Harta deplasărilor”, aplicaţia se baza pe semnalul telefonic şi permitea utilizatorilor să dovedească interlocutorilor (administratori de hoteluri, de clădiri de birouri, etc.) locurile în care s-au deplasat în ultimele şapte zile.
Aplicaţia afişa lista cu oraşele sau chiar cu districtele în care utilizatorul s-a deplasat. Dacă niciuna din acele zone nu era clasată “de mare risc” (cu un număr mare de cazuri COVID-19), aplicaţia afişa o săgeată verde, sinonimă cu o trecere autorizată.
“Harta deplasărilor”, aflată sub responsabilitatea guvernului central chinez, va fi dezactivată începând de la miezul nopţii de luni spre marţi, la peste doi ani după lansarea sa, potrivit unui comunicat oficial.
Această decizie intervine la mai puţin de o săptămână după anunţarea de către China a unei relaxări bruşte şi radicale a măsurilor sanitare – o îndepărtare netă de politica sa de până acum, denumită “zero COVID” şi menită să evite toate decesele.
Miercuri, China a anunţat sfârşitul lockdownurilor pe scară largă şi stoparea plasărilor sistematice ale persoanelor testate pozitiv în centre de carantină – stabilimente extrem de criticate şi cu un nivel de confort extrem de variabil.
Deşi numărul oficial al noilor cazuri COVID-19 a scăzut net în ultimele zile, el nu reflectă însă realitatea valului epidemiologic actual.
Bilanţul zilnic al infectărilor cu noul coronavirus nu ţine cont decât de testele PCR efectuate de laboratoare, nu şi de autotestele realizate la domiciliu şi pe care majoritatea rezidenţilor chinezi nu le declară.
Duminică, unul dintre principalii experţi din China în lupta împotriva COVID-19, specialistul în boli respiratorii Zhong Nanshan, a declarat că varianta Omicron “se răspândeşte rapid” de acum în toată ţara.