.

China, bănuită de amestesc în alegerile din Canada

Distribuie prietenilor tai!

Poliţia canadiană investighează presupuse ingerinţe străine ale Chinei, în special în “procesele sale democratice”, potrivit unei scrisori a şefei poliţiei federale, Brenda Lucki, care nu detaliază însă acuzaţiile, notează AFP.

Redactată de şefa poliţiei federale, scrisoarea obţinută marţi de AFP este adresată unei comisii parlamentare, în momentul în care aceasta studiază posibile ingerinţe străine, printre care cea a Chinei, în alegerile federale din Canada din 2019.

În legătură cu aceste alegeri câştigate de Justin Trudeau, Brenda Lucki spune că, “la acea dată, nu exista nicio dovadă” de ingerinţă.

“RCMP (Royal Canadian Mounted Police, poliţia federală) poate confirma că în prezent efectuează anchete cu privire la activităţi de ingerinţă desfăşurate de actori străini”, se menţionează, totuşi, în această scrisoare.

Canalul Global News a raportat luna aceasta că o “reţea clandestină” de candidaţi la alegerile federale canadiene şi agenţi chinezi lucrând pentru campania lor a fost finanţată de China.

Interesant:   Haos pe glob! O pana informatica a paralizat omenirea

Reacţionând după difuzarea documentului, premierul canadian Justin Trudeau a declarat că “serviciile de informaţii ale Canadei au subliniat în mod repetat că ingerinţa puterilor străine în afacerile canadiene este un lucru permanent”.

Afirmaţiile de ingerinţă străină sunt luate “foarte în serios” de guvernul canadian, a declarat presei ministrul securităţii publice, Marco Mendicino.

“Canadienii pot fi siguri că integritatea alegerilor noastre nu a fost compromisă”, a spus şefa poliţiei.

China a negat recent informaţiile potrivit cărora preşedintele Xi Jinping şi premierul canadian, Justin Trudeau, ar fi discutat despre ingerinţa Chinei în Canada, după mediatizarea unui schimb de replici tensionat între cei doi lideri la summitul G20.

În plus, poliţia federală investighează asupra unor informaţii potrivit cărora China a înfiinţat secţii de poliţie şi a hărţuit chinezi expatriaţi în Canada, acuzaţii pe care Beijingul le-a contestat.

Luni, un fost cercetător al companiei de electricitate Hydro-Quebec acuzat de spionaj industrial în beneficiul Chinei a fost eliberat pe cauţiune până la procesul său.

Interesant:   Coșmarul trăit de nord-coreeni

Yuesheng Wang este suspectat că a împărtăşit informaţii “în beneficiul Republicii Populare Chineze şi în detrimentul intereselor economice ale Canadei”.

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.