Mult aşteptatul raport al ONU privind regiunea chineză Xinjiang, publicat in extremis miercuri seară, menţionează posibile “crime împotriva umanităţii”, “dovezi credibile” privind tortura şi violenţa sexuală la adresa minorităţii uigure, solicitând comunităţii internaţionale să acţioneze, informează AFP.
“Amploarea detenţiei arbitrare şi discriminatorii a membrilor comunităţii uigure şi a altor grupuri predominant musulmane… poate constitui o crimă internaţională, în special crimă împotriva umanităţii”, se arată în concluziile raportul de aproape cincizeci de pagini.
Fosta preşedintă chiliană Michelle Bachelet, pentru care miercuri a fost ultima zi în fruntea Înaltului Comisariat al ONU pentru drepturile omului după patru ani de mandat, îşi ţine astfel promisiunea permiţând ca documentul să fie publicat cu puţin timp înainte de miezul nopţii la Geneva.
Deşi nu pare să conţină noi dezvăluiri faţă de ceea ce se ştia deja despre situaţia din Xinjiang, acest document pune pecetea ONU pe acuzaţiilor aduse de mult timp autorităţilor chineze.
Publicarea sa a făcut obiectul unor presiuni intense atât din partea susţinătorilor demersului, în special din partea SUA şi a ONG-urilor importante din domeniul apărării drepturilor omului, cât şi din partea Beijingului, care ar fi dorit ca acest raport să nu vadă lumina zilei. Autorităţile chineze consideră raportul o “farsă” orchestrată de Occident, cu SUA în frunte.
În acest raport, ONU cere comunităţii internaţionale să acţioneze de urgenţă în faţa acuzaţiilor de tortură şi violenţă sexuală din regiunea Xinjiang, pe care organizaţia le consideră “credibile”.
“Acuzaţiile care menţionează practici recurente de tortură sau rele tratamente, în special tratamente medicale forţate şi condiţii precare de detenţie, sunt credibile, la fel ca acuzaţiile individuale de violenţă sexuală şi de gen”, scrie în raport Înaltul Comisariat al ONU pentru drepturile omului.
“Mai bine mai târziu decât niciodată. Va fi un moment decisiv”, a declarat pentru AFP Sophie Richardson, directoarea ONG-ului Human Rights Watch pentru China înainte de publicarea documentului. Aceasta consideră că publicare sa demonstrează că “niciun stat nu este mai presus de lege”. Mai mult decât conţinutul raportului, existenţa şi publicarea sa sunt importante, în opinia lui Sophie Richardson, deoarece va obliga Consiliul Drepturile Omului al ONU să preia cazul.