.

Cheltuielile pentru protecția socială, în creștere

Distribuie prietenilor tai!

Cheltuielile pentru prestaţiile de protecţie socială au crescut în 2021 în toate statele membre UE pentru care sunt disponibile datele, arată informaţiile preliminare publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Între 2020 şi 2021, cele mai mari creşteri ale variaţiei procentuale, în monedă locală, au fost înregistrate în Letonia (23%), Bulgaria (16%) şi Ungaria (10%), iar cele mai reduse în Irlanda şi Luxemburg (ambele cu 1%) şi în Franţa, Danemarca, Austria, Belgia, Finlanda, Italia şi Estonia (toate cu 2%).

Deşi cheltuielile de protecţie socială au crescut în monedă locală, când sunt analizate ca procent din PIB, datele arată o scădere în 2021, deoarece PIB-ul a crescut mai mult decât cheltuielile cu prestaţiile sociale, în urma redresării după recesiunea din 2020 provocată de pandemie.

În 2020, cheltuielile cu prestaţiile sociale au crescut în special în domeniul sănătăţii şi al compensaţiilor acordate şomerilor.

La o comparaţie 2021 cu 2020, cheltuielile pentru prestaţiile de protecţie socială ca procent din PIB au scăzut în toate statele membre UE pentru care sunt disponibile datele, exceptând Bulgaria şi Letonia.

Interesant:   Prima dată la casa de amanet? Iată 5 întrebări pe care să le pui

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile estimările pe 2021, cea mai ridicată pondere a cheltuielilor cu protecţia socială în PIB a fost în Franţa (33% din PIB), Austria şi Italia (ambele cu 32%), iar cea mai scăzută în Irlanda (13%), precum şi în Estonia şi Ungaria (ambele cu 17%).

Cele mai semnificative scăderi în 2021, comparativ cu 2020, au fost înregistrate în Estonia şi Luxemburg (ambele cu minus 2,5 pp) şi Belgia (minus 2,2 pp).

Datele pentru România nu sunt disponibile.

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) nu vede în prezent “un avantaj convingător” în ceea ce priveşte introducerea monedei digitale bancare centrale (CBDC) pentru populaţie, a declarat membru al Consiliului director al SNB, transmite Reuters.

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.