.

Cetățenii UE pot cere rezidență permanentă în Marea Britanie

Distribuie prietenilor tai!

Guvernul britanic a transmis joi că nu va ataca cu apel decizia justiţiei care invalidează dispoziţiile post-Brexit ce impun cetăţenilor UE rezidenţi temporari în Regatul Unit să ceară statutul de rezident permanent pentru a nu-şi pierde drepturile la expirarea perioadei în care beneficiază de rezidenţa temporară, relatează AFP.

Conform acordului privind Brexitul încheiat între Bruxelles şi Londra, cetăţenii din statele UE care până la finele anului 2020 au trăit cel puţin cinci ani în Regatul Unit au putut primi dreptul de rezident permanent (‘settled status’), în virtutea căruia beneficiază aproape de aceleaşi drepturi ca cetăţenii britanici, ceilalţi putând beneficia de statutul de rezident temporar (‘pre-settled status’).

Cei care au primit de statutul de rezident temporar sunt obligaţi ca la împlinirea respectivului termen de cinci ani să ceară statutul de rezident permanent, iar dacă nu-l cer, sau îl cer dar nu-l obţin, îşi pierd drepturile. Aceasta este prevederea pe care Înalta Curte de la Londra a considerat-o ilegală, într-o hotărâre emisă în decembrie 2022 şi în care a estimat că Ministerul de Interne britanic a dat în această chestiune o interpretare eronată acordului privind Brexitul.

Interesant:   Din culisele vizite-surpriza facuta de Biden la Kiev

“După o evaluare atentă, am informat Curtea că nu dorim să facem apel împotriva recentei hotărâri” referitoare la dreptul de şedere al europenilor, a transmis joi un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne britanic. “Ne ocupăm de aplicarea hotărârii cât mai rapid posibil”, a mai spus acesta.

Totuşi, el a îndemnat cetăţenii europeni care deţin statutul de rezident temporar “să se înscrie pentru obţinerea statutului de rezident (permanent) de îndată ce sunt eligibili, pentru a obţine o dovadă sigură a dreptului lor de a avea reşedinţă permanentă în Regatul Unit”.

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.