.

Cernobîl e asaltat de turiști care își fac selfi-uri în locul în care au murit mii de oameni

Distribuie prietenilor tai!

Succesul de care s-a bucurat mini-serialul de televiziune britanic ”Cernobîl”, despre dezastrul atomic care a avut loc pe 26 aprilie 1986 în Uniunea Sovietică, are reacții ieșite din comun. Mii de turiști din toată lumea au dat navăla la locul unde s-a aflat centrala atomo-electrică și orașele părăsite Pripiat și Cernobîl pentru a-și face fotografii care mai de care mai artistice. Asta fără să țină cont de tragedia de acum 33 de ani și de faptul că explozia de la Cernobîl a provocat moartea a mii de oameni în decurs de câțiva ani.

Acest succes nedorit a provocat reacția producătorului mini-seriei, britanicul Craig Mazin, care a declarat că turiștii care vizitează Cernobîl ar trebui să dea dovadă de respect. Sute dacă nu cumva mii de fotografii cu oameni care zâmbesc în orașele abandonate, pe resturi de camioane, cu centrala nucleară în fundal sau în locurile de joacă ruginite au inundat rețelele de socializare. Cea mai deplasata poza a fost a unei domnișoare care s-a pozat seminud la Cernobîl. Craig Mazin a spus că este minunat că tinerii se duc să viziteze acele locuri, dar le-a cerus să dea dovadă de reținere, ținând cont că acolo a avut loc o tragedie îngrozitoare.

Interesant:   Putin modifica doctrina nucleara si avertizeaza tarile care susțin Ucraina

Potrivit datelor oficiale, la Cernobîl ar fi murit 50 de oameni îmediat după explozie, din cauza expunerii la radiații. Neoficial, numărul morților se apropie de 9.000. Organizația Greenpeace a mers și mai departe și a sugerat că numărul deceselor ar fi de 93.000.

“Comportați-vă cu respect față de toți cei care au suferit și s-au sacrificat”, a declarat Craig pe Twitter.

Mai multe companii organizează în momentul de față tururi în zona de excluziune de 30 de kilometri din jurul Cernobîlului și orașului Pripiat, care a avut o populație de 60.000 de locuitori înainte de catastrofă. De altfel, 60.000 a fost și numărul turiștilor care au vizitat anul trecut regiunea. Zona de excluziune se întinde din Ucraina până în Belarus, și are o mărime de aproape de două ori mai mare ca a Londrei, iar acolo sunt cele mai mari niveluri de radiații.

Iar cazul Cernobîl vine după scandalul creat la lagărul de concentrare de la Auschwitz, din Polonia, care poate fi vizitat de turiști. În 2014, un turist american și-a făcut un selfie pe Auschwitz, fapt ce a declanșat protestele supraviețuitorilor Holocaustului. Cu tot scandalul, selfiu-rile nu s-au oprit.

Interesant:   Cum a fost lichidat liderul Hezbollah: operațiunea israeliană ultrasecretă, pas cu pas

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.