.

Cele mai periculoase pesticide – UE la un pas de a le interzice. Este vorba despre clorpirifos si clorpirifos metil, substante folosite si in Romania

Distribuie prietenilor tai!

Expertii Uniunii Europene au publicat un raport – primul de acest gen – privind pericolul extrem de mare pe care il reprezinta cele doua pesticide pentru sanatatea umana. Femeile gravide, care pe perioada sarcinii sunt expuse acestor doua substante, folosite pentru combaterea daunatorilor care ataca fructele si legumele, pot da nastere unor copii cu probleme neurologice. Potrivit raportului prezentat de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) cele mai frecvente afectiuni intalnite la copiii ale caror mame au fost expuse, pe perioada sarcinii, la clorpirifos si clorpirifos metil ar fi deficit de atentie, tulburari de hiperactivitate, scaderea nivelului de inteligenta si memorie slaba.

Atat clorpirifos, cat si clorpirifos metil sunt folosite si in Romania pentru combaterea daunatorilor la fructe si legume. Presa europeana scrie ca Spania este cel mai mare utilizator.

Probabil autorizatia UE nu va fi prelungita

Cele doua pesticide pot fi folosite in tarile Uniunii Europene pana la 1 ianuarie, 2020, cand expira autorizatia pentru clorpirifos si clorpirifos metil, produse considerate de unii specialisti drept cele mai periculoase substante, de care putina lume a auzit. La cererea unor organizatii pentru protectia consumatorului, expertii EFSA au recurs la studii temeinice, realizate in mai multe tari UE, pentru a reevalua oportunitatea prelungirii autorizatiei, dincolo de ianuarie anul viitor. Raportul EFSA arata ca aceste pesticide nu intrunesc conditiile de siguranta pentru sanatatea umana. Asadar, este foarte posibil sa fie interzise, desi decizia oficiala in acest sens, pornind de la concluziile specialistilor, va fi luata in saptamanile urmatoare.

Interesant:   Marea Britanie : avertisment urgent pentru proprietarii de caini adusi din Romania

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.