În timpul sarcinii se recomandă mai multe analize, teste de screening și investigații imagistice (ecografii). Scopul acestor investigații este acela de a identifica eventualele probleme de dezvoltare ale bebelușului, precum și riscul apariției unor afecțiuni și malformații, știut fiind faptul că acestea pot pune în pericol atât sănătatea bebelușului (anomalii cromozomiale), cât și a mamei. Prin urmare, în fiecare trimestru de sarcină sunt recomandate anumite analize. Fiecare viitoare mămică poate afla ce se întâmplă în corpul ei în fiecare săptămână de sarcină (de exemplu, poate afla mai multe despre săptămâna 10 de sarcină, dar și în toate celelalte).
Gravidelor care prezintă un risc crescut de a avea o sarcină cu probleme li se pot recomanda analize suplimentare (pentru risc de tuberculoză se recomandă, de exemplu, un test cutanat pentru tuberculină).
Sarcina este confirmată de nivelul Beta hCG care se determină în sânge. Gonadotropina corionică umană este un hormon care este folosit și în testele de sarcină din urină. Nivelul Beta hCG nu confirmă doar sarcina, ci aduce și informații în plus. Nivelul maxim al acestui hormon se atinge în săptămânile 8-11.
În cazul în care sarcina este poziționată corect, medicul recomandă un set de analize de sânge:
- hemoleucograma (se stabilește grupa de sânge și Rh-ul): este analiza care arată dacă viitoarea mamă suferă de anemie (scăderea nivelului hemoglobinei din sânge). Trebuie spus că în al doilea trimestru se poate instala o ușoară anemie la gravidă. Foarte importante sunt și hemoglobina glicozilată și electroforeza hemoglobinei.
- leucocitele: în general arată dacă există o infecție sau nu în organism. La femeile însărcinate leucocitele sunt crescute. Dacă numărul lor este însă foarte crescut, medicul poate să tragă concluzia că este vorba de o infecție.
- trombocitele: numărul acestora este foarte important, pentru că arată capacitatea de coagulare a sângelui. În ultimul trimestru de sarcină numărul de trombocite poate scădea, ceea ce poate afecta coagularea sângelui după naștere.
- transaminazele: dau un indiciu despre cum funcționează ficatul.
- glicemia: arată dacă pacienta are diabet zaharat sau gestațional.
- analizele hepatice.
- analizele de coagulare.
- ureea, creatinina: arată cum funcționează sistemul renal.
- acidul uric și fierul seric (sideremia): de obicei, acidul uric este scăzut în sarcină. Dacă nivelul crește, poate fi vorba de dezvoltarea unei preeclampsii, nivelul acidului uric fiind primul element care se modifică.
- complexul TORCH: este un test esențial care se face în primul trimestru de sarcină. Este vorba despre analize care pot evidenția infecții cu anumite virusuri: toxoplasmoză, sifilis, listerioză, hepatita B, hepatita C, virusul Epstein-Barr, parvovirusul, rubeolă, infecția cu citomegalovirus, virusul herpes simplex.
- proba de urină: se poate efectua urocultura cu antibiogramă, în cazul în care medicul recomandă.
- examen de secreții genitale și de col: astfel se pot depista eventualele infecții cu streptococul de grup B (candida, chlamydia, bacteria gonoreei).
De asemenea, în ultimul trimestru de sarcină este recomandat ca gravida să facă examenul citologic Babeș Nicolau. Este important de știut că poate să nu facă această investigație dacă a făcut-o la scurt timp înainte de confirmarea sarcinii.
De asemenea, trebuie știut că medicul este cel care recomandă investigațiile și analizele de care are nevoie viitoarea mamă.