Romanele polițiste au fost tot timpul la mare căutare, iar detectivii din ele au câștigat o popularitate ridicată, fiind prezenți ulterior și în filme, seriale și jocuri.
Iată care sunt cei mai cunoscuți detectivi din istorie:
- Hercule Poirot – Acest personaj a fost adus la viață de scriitoarea Agatha Christie. Hercule Poirot este un detectiv belgian prezent în peste 30 de romane și peste 50 de povestiri polițiste scrise de Agatha Christie. De asemenea, a devenit rapid și un personaj de film, rolul său fiind interpretat de nume precum Albert Finney, Peter Ustinov și David Suchet. Prima apariție a lui Poirot datează tocmai din 1920, când a apărut în romanul Misterioasa Afacere de la Styles, în timp ce ultima din Cortina, publicat în 1975, cu un an înainte ca Agatha Christie să moară. Printre cele mai cunoscute romane în care Poirot a apărut sunt Crima din Orient Express (1932), Crimele A.B.C. (1935), Cărțile pe Masa (1936) și Moarte pe Nil (1937). De asemenea, mulți consideră că cel mai bun roman este Cinci Porcușori, din anul 1942. În orice caz, Hercule Poirot rămâne unul dintre cei mai faimoși detectivi din istorie.
- Sherlock Holmes – Un alt personaj ficțional care a apărut prima dată într-o carte, iar apoi a devenit foarte popular, motiv pentru care despre el s-au făcut filme, seriale și jocuri. Sherlock Holmes este creația lui Sir Arthur Conan Doyle, care a scris, începând cu anul 1887, 5 romane și 56 de povestiri despre Sherlock Holmes, aproape toate povestite de doctorul John H. Watson. De atunci au apărut peste 50 de filme și seriale cu Sherlock Holmes, faima acestuia fiind ridicată. De asemenea, despre Sherlock Holmes s-au făcut și multe jocuri de păcănele online. Unul dintre cele mai apreciate este Sherlock of London, creat de compania Microgaming. Acest joc are o coloană sonoră care te transpune în inima misiunilor lui Sherlock. Iar printre simboluri se află Sherlock Holmes, Doctorul Watson și alte personaje din romanele lui Sir Arthur Conan Doyle.
- Miss Marple – Și acest personaj este creat de britanica Agatha Christie. Ea și-a făcut “debutul” în “Crimă la vicariat” din anul 1930, iar ultima apariție a avut-o în 1975, în Misterul crimei fără cadavru. În total, au fost 12 romane polițiste și 20 de povestiri scurte în care Miss Marple este prezentă. Deși era o persoană gentilă, Miss Marple ascundea numeroase calități care o ajutau să rezolve și cele mai complicate cazuri. Vârsta ei nu este cunoscută cu exactitate, dar este o persoană în vârstă, care are o familie numeroasă. Miss Marple este așadar unul dintre cei mai cunoscuți detectivi și în actualitate.
- Philip Marlowe – Scriitorul Raymond Chandler a fost cel care l-a creat pe Philip Marlowe. El a apărut prima dată în romanul The Big Sleep din 1939, apoi au urmart o serie de povești scurte ce au apărut în reviste precum Black Mask și Dime Detective, chiar dacă numele era diferit. Ulterior, aceste nuvele au fost extinse în romane. Faima lui Philip Marlowe a dăinuit peste ani, iar despre el s-au făcut 11 filme, ultimul apărut în 1998, sub numele Poodle Springs. De asemenea, s-au făcut peste 15 piese de teatru, dar și un joc video dezvoltat de Byron Preiss, sub numele Philip Marlowe: Private Eye (1997). Marlowe este prezentat în romane ca fiind eternul burlac și se folosește de toate trucurile posibile pentru a rezolva cazurile.
- C. Auguste Dupin – Este unul dintre cei mai vechi detectivi din istorie. De altfel, el a apărut chiar înainte să fie inventat cuvântul detectiv. Edgar Allan Poe a fost cel care l-a creat, iar prima apariție a avut-o în povestirea “Crimele din Rue Morgue” din anul 1841. Pentru mulți oameni, aceasta a fost prima povestire de literatură polițistă din istorie. Dupin nu este un detectiv profesionist, dar are o inteligență aparte și o imaginație ieșită din comun.
Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.