Un studiu comparativ, la care au participat cercetatori din Italia, Spania, Danemarca, Germania si alte cateva tari, arata ca pacientii COVID-19 care au grupa sangvina A ar fi mai predispusi la riscul de a face o forma mai grea de boala. Concluzia este insa contestata de unii medici.
Studiul a fost publicat de prestigioasa revista de specialitate The New England Journal of Medicine. Practic, se confirma ce anuntasera oamenii de stiinta din China, inca din luna martie. “Multi dintre noi nu am luat in calcul ce spuneau chinezii atunci, pentru ca totul era foarte la inceput. Acum, cu noile studii, cred ca grupa sangvina influenteaza evolutia bolii” – afirma Dr. Parameswar Hari, de la Medical College of Wisconsin.
Potrivit autorilor studiului, persoanele cu grupa sangvina A prezinta un risc cu aproape 50 la suta mai mare de a suferi o forma severa de COVID-19, comparativ cu pacientii care au alte grupe sangvine.
Grupa zero, cel mai mic risc
La polul opus, pacientii cu grupa sangvina 0 prezinta un risc cu 50 la suta mai mic de a dezvolta o forma severa a bolii, arata autorii studiului.
Analiza comparativa s-a facut pe un grup de 2000 de pacienti cu forme grave de COVID-19, conectati la ventialtie mecanica sau care primeau oxigen, si pe alte cateva mii de persoane care aveau simptome usoare sau erau asimptomatice. Pe langa factorul grupa sangvina, cercetatorii au ajuns la concluzia ca exista si un factor genetic, mai ales niste variatii intr-un numar de 6 gene, care pot influenta forma bolii.
Unii medici sunt rezervati
Mai multi specialisti spun ca, desi studiul este binevenit, concluziile nu trebuie luate ca fiind suta la suta sigure, pentru ca e nevoie de cercetari suplimentare.
“Dovezile ca grupa de sange ar putea juca un rol sunt experimentale. Nu sunt suficiente ca sa avem o certitudine” – e de parere dr. Eric Topol, de la un prestigios institut medical din San Diego.
Manuela