
Primăvara este sezonul în care începe un nou an agricol, iar pregătirea terenului și administrarea primelor tratamente fitosanitare sunt printre primele lucrări efectuate de fermieri.
Plantele perne, dar și noile culturi, trebuie să fie protejate din timp împotriva bolilor și dăunătorilor, iar tratamentele fitosanitare aplicate în această perioadă au o importanță deosebită în acest sens. Asupra acestui capitol am decis să insistăm în materialul de față, așa că te invităm să afli care sunt tratamentele ce se aplică primăvara în grădini, livezi și culturile agricole.
Rezumat:
Pregătirea semințelor
Evoluția culturilor de primăvară depinde într-o bună măsură de semințele folosite, indiferent că vorbim de cereale sau legume. În primul rând, se recomandă folosirea unor semințe de calitate din soiuri superioare, însă la fel de importantă este și tratarea acestora înainte de însămânțare.
Tratamentele aplicate semințelor au rolul de a le face mai rezistente în perioada de germinare, iar efectele benefice se transmit ulterior și plantelor. Stimularea creșterii și rezistența la boli și dăunători sunt două dintre principalele beneficii ce rezultă din folosirea semințelor tratate.
Este de preferat ca tratamentele să se aplice cu 3-4 săptămâni înainte de momentul însămânțării, astfel încât semințele să aibă timp să se usuce și să absoarbă substanțele active. Tratamentele pot fi aplicate și mai devreme, însă pentru un efect maxim se recomandă ca operațiunea să se efectueze cât mai aproape de momentul însămânțării.
Erbicidarea preemergentă
Chiar dacă buruienile nu și-au făcut încă apariția, primele măsuri împotriva lor trebuie luate primăvara de timpuriu. Astfel, în toate culturile se aplică erbicide preemergente, care au rolul de a preveni sau măcar a reduce apariția buruienilor.
Acest tip de erbicide acționează direct asupra semințelor, astfel că se aplică pe solul uscat, pentru a se infiltra cât mai bine. Substanțele active opresc semințele buruienilor din germinare și împiedică astfel apariția plantelor nedorite. Totuși, erbicidele preemergente nu pot preveni în proporție de 100% apariția buruienilor, ci doar reduc considerabil numărul acestora.
Pentru combaterea buruienilor care răsar, se folosesc ulterior erbicide postemergente, care trebuie să ajungă pe frunzele plantelor. Mulți specialiști pledează pentru asocierea dintre erbicide și alte substanțe cum ar fi insecticidele fungicidele sau îngrășămintele foliare. Astfel, se combină două sau mai multe tratamente într-o singură soluție și nu mai sunt necesare mai multe stropiri.
Stropirea cu insecticide și fungicide
Aceste tratamente sunt necesare mai ales în cazul culturilor perene, care sunt expuse de timpuriu atacurilor dăunătorilor și bolilor. Ne referim în mod special la livezile de pomi fructiferi, care au nevoie de astfel de tratamente imediat după ieșirea din iarnă.
Insecticidele previn și combat atacurile insectelor dăunătoare, în timp ce fungicidele au același efect împotriva ciupercilor parazite și a bacteriilor care provoacă boli ale plantelor.
Substanțele folosite în ambele cazuri se împart în două categorii în funcție de modul de acțiune. Astfel, insecticidele și fungicidele de contact se aplică pe părțile vegetale și acționează la exterior, în timp ce soluțiile sistemice sunt absorbite în țesuturile vegetale.
La începutul primăverii se folosesc substanțe de contact, urmând ca ulterior, după ce începe să se dezvolte sistemul foliar, să fie aplicate și tratamente sistemice.
Fertilizarea solului
La debutul unui nou sezon agricol este important ca solul să conțină o cantitate suficientă de substanțe nutritive pentru viitoarele culturi. De aceea, în fiecare primăvară se face fertilizarea terenului, tratament necesar pentru orice fel de cultură.
Fertilizarea constă în împrăștierea pe sol de îngrășăminte chimice sau organice, care conțin substanțele esențiale pentru nutriția plantelor.
Acestea sunt primele tratamente care se aplică primăvara în culturile agricole, însă pentru ca ele să dea rezultatele, trebuie repetate de câteva ori pe parcursul perioadei de vegetație, până la momentul recoltării.