Iată o întrebare care apare des: „Sunt nou în domeniul vânătorii. Poate cineva să-mi spună ce tipuri de luneta vanatoare să folosesc pentru diferite practici?” Expertul întotdeauna va ştii ce luneta să aleagă, dar cei aflați la început de drum au nevoie de puțin ajutor. Majoritatea celor noi, de obicei nu ştiu unde să meargă şi nu cunosc pe nimeni care să le poată recomanda şi să-i sfătuiască în acest sens, de aceea ne-am gândit să vă oferim un rezumat în legătură cu tipurile de lunete existente și care este scopul acestora.
Ce tip de ansamblu să alegeţi?
Alegerea tipului de montare a lunetei de armă pe armă este deosebit de importantă. Mai întâi, trebuie să alegeţi dimensiunile corecte ale inelelor și/sau ale şinelor de montare, ţinând cont de diametrul lunetei. Pentru fixare sunt utilizate două tipuri principale de materiale: aluminiu şi oţel. Inelele/gulerele sau șinele din aluminiu fiind mai puţin rezistente, sunt adesea folosite pentru fotografiere recreativă şi pe braţe mici. Elementele de fixare din oţel, pe de altă parte, sunt foarte puternice şi sunt utilizate pentru vânătoarea de vânat mare şi pentru armele de calibru mare.
În al doilea rând, este necesar să distingem două tipuri de ansambluri:
- Ansamblul fix: Odată instalat pe arma dvs., luneta puștii nu trebuie demontată pentru că trebuie să efectuaţi din nou toate reglajele.
- Montare detaşabilă: va permite să ataşaţi şi să scoateţi luneta optică de pe arma fără a fi nevoie să o reglaţi de fiecare dată când o utilizaţi.
Alegeţi un model cu reglaj de paralaxă
Când vă uitaţi prin lunetă, reticulul care vizează ar trebui să apară peste ţinta în acelaşi plan, adică claritatea nu trebuie să fie diferită între reticul şi ţinta. Cum să-l controlezi? Prin alegerea unei lunete ce are capacitatea de a corecta paralaxa.
Ce tip de reticul să alegeţi?
Reticulele sunt diferite în funcţie de fiecare model de lunetă. De exemplu, unele sunt fixe, altele strălucitoare. Cu toate acestea, reticulul vederii optice trebuie să fie adecvat pentru utilizarea armei, indiferent dacă este vorba de tragere la distanţă, de vânătoare clasică, la supraveghere sau la apropiere.
Alegeţi reticulul care vi se pare cel mai confortabil.
Cele mai frecvente trei tipuri majore de reticule sunt:
- Aşa-numitul reticul clasic „duplex”
- Reticulul „MIL-DOT” include linii punctate care fac posibilă estimarea distanţei de la ţintă,
- Reticulul „BDC” este prescurtarea „Bullet Drop Compensator” pe care există linii fixe sau orizontale pe jumătatea inferioară a reticulului, ceea ce vă ajută să reglaţi în funcţie de distanţă.
Pentru începători este diferit
Începătorii nu au încredere sau experienţă şi se întreabă atât de des ce trebuie să aleagă, încât chiar este nevoie de informație suplimentară. Având în vedere cantitatea de produse disponibile în prezent clienţilor în magazine, este destul de uşor să ne imaginăm confuzia şi nedumerirea începătorului. Şi, din păcate, pe internet se postează o mulţime de comentarii care pot fi la fel de utile pe cât de nesigure. Magazinul de vânătoare Hunter Shop ne invită să solicităm informații de la specialiștii în domeniu, astfel încât să facem alegerile potrivite.