.

Ce specificații trebuie să aibă un laptop de gaming

hello-lightbulb-XC3fq-ffXRI-unsplash
Distribuie prietenilor tai!

Un laptop de gaming este un dispozitiv pentru pretențioși, care trebuie să încorporeze suficient de multă putere de procesare pentru a face față cerințelor de sistem din ce în ce mai mari ale producătorilor de jocuri de calculator, astfel încât să poată oferi o experiență fluidă. Un laptop de gaming trebuie să aibă și un ecran suficient de performant pentru a reda în toată splendoarea detaliile grafice din jocuri, dar să beneficieze și de conectivitate excelentă pentru a permite o experiență de joc perfectă în online.

Procesor puternic, memorie DDRAM rapidă și SSD încăpător

Pentru a beneficia de o valoarea ridicată a FPS-urilor în jocurile rulate, este necesar un mix ideal de putere de procesare, memorie RAM rapidă și un SSD de ultimă generație pentru încărcarea rapidă a sistemului de operare și a jocurilor.

Laptopurile de gaming la preț avantajos oferă cel puțin un procesor din familia Intel Comet Lake I5/I7 de generația a 10-a (8/12 Mb cache) sau din familia AMD Ryzen 5/7 (8 Mb cache), minim 8 sau 16 Gb DDRAM tactat la 2400 Mhz și un SSD M2 PCIExpress de 256/512 Gb suficient de încăpător pentru a găzdui sistemul de operare și jocurile favorite. Un astfel de laptop poate rula fără probleme jocurile din 2020/2021 în rezoluție Full HD (1080p) pe setări medii/înalte.

Desigur, orice mărire a bugetului destinat achiziției unui laptop de gaming se traduce printr-un procesor dintr-o clasă mai performantă, memorii mai rapide care pot furniza, alături de celelalte componente, posibilitatea de a rula aceste jocuri în rezoluție mai mare (4K) și la nivel de detalii maxim.

Ecran mare și performant

Dimensiunea ideală pentru ecranul unui laptop de gaming este de 17,3”, dar nici ecranele de 15,6” nu sunt o opțiune de nedorit. În fapt, altele sunt specificațiile care au o relevanță mult mai mare și asupra cărora ar trebui să ne concentrăm atenția.

În primul rând, rezoluția la care este capabil să redea ecranul laptopului trebuie să fie minim Full HD (1080p), pentru a asigura un nivel de redare decent al detaliilor și rata de reîmprospătare de minim 60 Hz – 144 Hz sau mai mare este și mai bine.

Alte detalii importante sunt legate de luminozitatea ecranului – o valoare decentă înseamnă un minim 220-250 nits – și capacitatea de redare fidelă a culorilor (sRGB și AdobeRGB).

Placă grafică dedicată

Pentru a putea asigura o rulare fluidă a jocurilor este necesară prezența unei plăci grafice dedicate, din familia Nvidia Geforce 1650 (variante mai performante sunt 1650 Ti, 1660 sau 2060) sau Radeon Vega 8, care poate prelua partea de procesare grafică și asigura FPS-uri decente în rezoluție 1080p. Acest lucru este posibil deoarece placa grafică are propriul procesor (GPU) și propria memorie (GDDR), astfel încât partea de procesare grafică să fie realizată în mare parte de aceasta.

Conectivitate de top

Alte detalii asupra cărora trebuie să ne îndreptăm atenția atunci când căutăm un laptop de gaming sunt reprezentate de porturile și conexiunile pe care acesta le oferă. Astfel, pentru a putea conecta diferite echipamente, dar și pentru a putea asigura rate de transfer de date decente, este necesară prezența porturilor USB 3.0 și 3.1 (tip C), alături de mai vechile USB 2.0 – suficient de bune pentru a conecta o tastatură și mouse de gaming, o imprimantă multifuncțională etc. De asemenea, conexiunea HDMI este necesară pentru a putea rula jocurile pe un televizor smart sau un monitor extern.

Cu alte cuvinte, în cazul unui laptop de gaming este mai puțin relevantă portabilitatea. În definitiv, gamerii fiind interesați de performanțe comparabile cu ale unui PC desktop, de un dispozitiv atrăgător, silențios, cu sistem de răcire performant, dar mai ales de capacitatea de a oferi experiențe incredibile în lumea virtuală.

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.