.

Ce sa facem pentru a ne mentine creierul in forma

Distribuie prietenilor tai!

Stresul, grijile, varsta, dar si unele afectiuni ne afecteaza creierul si simtim tot mai des ca uitam sau ca avem “ceaţă” pe creier.

Exista cateva sfaturi simple pentru a ne mentine sanatatea acestui organ de care depinde buna functionare a intregului nostru organism.

Reduceti aportul caloric, dar nu pe cel de substante hranitoare

Daca mancam mai putin, nu inseamna ca trebuie sa uitam de calitatea hranei. Mancati sanatos, alimente de calitate si cat mai naturale, fara sa va imbuibati. Reduceti cu circa 10 la suta aportul caloric. Astfel, riscul aparitiei unor “daunatori” in organismul nostru se micsoreaza, iar deterioarea si inflamarea celulara au mai putine sanse sa se produca.

Evitati goana dupa zahar

Dupa cum precizeaza James Goodwin, profesor la Institutul Sanatatii Creierului din Marea Britanie, anumiti neuroni din creier simt cresterea brusca a nivelului de zahar, iar mitocondriile acestora isi schimba rapid forma si structura. Aceste modificari pot duce la schimbari generale de metabolism, cum ar fi diabetul de tip 2. “Scaderea consumului de carbohidrati si zahar inlatura presiunea asupra mitocondriilor noastre atat de pretioase” – atrage atentia profesorul Goodwin.

Interesant:   Ce trebuie să facem atunci când montăm anvelopele de iarnă

Faceti miscare in mod regulat

Daca nu sunteti mari sportivi, chiar si exercitiile fizice usoare ajuta. Sportul forteaza celulele din creier sa genereze energie, iar acest lucru e important mai ales ca imbatranim si mitocondriile se pierd odata cu trecerea timpului. Sportul, chiar si cel lejer, reduce aceasta tendinta si poate chiar sa faca reversibila pierderea mitocondriilor. Dupa activitatea fizica, numarul mitocondriilor creste si avem mai multa energie.

Mergeti la sauna

Potrivit unor cercetari de ultim-moment, cresterea temperaturii tesutului muscular mareste eficienta mitocondriilor. Sauna nu trebuie facuta mai des de 10-15 minute, de trei ori pe saptamana.

Calitatea somnului

Hormoni precum corticosteroizii, care asigura buna functionare a mitocondriilor, sunt sensibili la somnul putin sau de calitate inferioara. Aveti grija sa dormiti suficient, sa nu va obositi din cale afara, iar daca aveti insomnii incercati tehnici de relaxare si meditatie.

Manuela

 

 

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.