Oficial, documentul va fi publicat la Bruxelles pe 17 martie, insa in presa circula deja varianta finala a textului, care a fost prezentata ministrilor de justitie si de interne din tarile Uniunii Europene.
Sunt ideile Comisiei Europene, care trebuie aprobate de sefii de stat si de guvern, la summit-ul de la sfarsitul lunii. Potrivit documentului Comisiei Europene, Certificatul COVID trebuie sa evite discriminarea celor nevaccinati. Datele din certificat vor specifica daca posesorul e vaccinat cu ambele doze, rezultatul testelor PCR sau daca a avut COVID.
Tipul de vaccin, o problema spinoasa
Una dintre probleme este daca certificatul va mentiona sau nu tipul serului de imunizare folosit si daca un asemenea document e valabil si in cazul celor vaccinati cu serul de imunizare din Rusia sau din China. Comisia Europeana lasa aceasta decizie la latitudinea liderilor europeni, fiind o chestiune foarte sensibila. Ungaria si Slovacia vaccineaza deja cu serul rusesc si cu cel chinezesc, desi acestea nu au fost aprobate de Agentia Europeana a Medicamentului. Deci, o eventuala discriminare intre vaccinati va fi de neacceptat pentru Ungaria si Slovacia.
In loc de pasaport, “certificat”
Surse europene afirma ca se incearca evitarea folosirii cuvantului “pasaport”, care ar putea induce ideea de bariere in calatorii. Institutiile UE incearca sa acrediteze cat mai mult termenul de “certificat de vaccinare”, pentru ca oamenii il asociaza cu un document medical.
Manuela