Rezumat:
Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel global (1). Majoritatea afecțiunilor de acest tip au legătură cu îngustarea vaselor de sânge (ateroscleroza) din cauza depunerilor de grăsimi pe pereții acestora.
Pentru a trata ateroscleroza, în ultimele decenii au apărut mai multe metode de tratament printre care și intervenția de angioplastie cu stent, care poate fi folosită pentru diferite vase sangvine, în special cele coronariene.
Ce este stentul coronarian?
Stentul este un cilindru de mici dimensiuni care este creat, de obicei, dintr-un metal special. Rolul acestuia este de a menține cât mai mult posibil diametrul normal al unui vas de sânge.
În cazul stentului coronarian, acesta este folosit special pentru arterele coronare, adică acele vase sangvine care oferă sânge inimii.
Cum este montat un stent coronarian?
Stentul este montat printr-o procedură minim invazivă numită angioplastie coronariană. Aceasta implică efectuarea unei incizii la nivelul arterei femurale și montarea unui tub de plastic steril numit teacă.
Prin acest tub este introdusă apoi în arteră o sondă subțire, numită cateter, care este prevăzută la vârf cu un balon și stent.
După ce medicul cardiolog intervenționist a ghidat cateterul până la nivelul arterelor coronare, acesta va elibera o substanță de contrast pentru a evidenția pe un ecran zona în care circulația sangvină se întrerupe.
Odată identificată, medicul va ghida cateterul până la nivelul îngustat al arterei și va umfla balonul pentru a lărgi vasul de sânge înapoi în limitele sale normale. În timpul lărgirii arterei, balonul va lipi de pereții acesteia și stentul coronarian, pentru a susține cât mai mult diametrul natural al arterei.
După terminarea procedurii se vor scoate tecile arteriale și cateterele, iar la locul de puncție se va realiza compresia arterei.
Deoarece intervenția este una minim invazivă, angioplastia coronariană necesită o internare de doar 24-48 de ore, timp în care se vor efectua analizele și investigațiile necesare și procedura în sine.
Când se utilizează un stent coronarian?
Stentul poate fi folosit în situații de urgență sau pentru a reduce simptomele cauzate de îngustarea vaselor sangvine, cum ar fi durerea în piept sau dificultatea în respirație.
În situații de urgență
Angioplastia coronariană cu stent poate fi folosită în situații de urgență, cum ar fi cele produse de infarctul miocardic.
Infarctul miocardic apare atunci când circulația sângelui către inimă este blocată, lezând astfel o parte a mușchiului inimii (miocardul). Deoarece această afecțiune poate fi fatală în multe cazuri, infarctul miocardic reprezintă o urgență medicală care trebuie tratată cât mai rapid posibil.
Utilizarea promptă a angioplastiei coronariene cu stent poate restaura circulația sangvină către inimă, minimalizând astfel gradul de lezare al mușchiului inimii.
Angioplastia coronariană cu stent electivă
Dacă afecțiunea cardiovasculară este stabilă și nu prezintă risc de agravare sau deces, de cele mai multe ori, medicul specialist va încerca gestionarea și ameliorarea simptomelor prin metode mai conservatoare cum ar fi tratament medicamentos sau schimbarea stilului de viață.
Cu toate acestea, pacientul poate alege și angioplastia coronariană cu stent pentru a trata simptome precum angina pectorală sau dificultatea în respirație, mai ales dacă celelalte forme de tratament nu au avut efectul dorit.
Deoarece există totuși anumite riscuri asociate cu această procedură, este important de discutat cu medicul specialist despre beneficiile și riscurile angioplastiei coronariene elective, pentru a putea lua o decizie cât mai bună și mai bine informată.
Dacă ești de părere că ai putea beneficia de pe urma unei astfel de intervenții atunci programează-te la cel mai apropiat centru de specialitate și discută cu medicii de acolo despre problema ta. În baza informațiilor oferite și a testelor efectuate, aceștia îți vor recomanda opțiunea cea mai bună pentru problema ta specifică.
- “The top 10 causes of death.” World Health Organization, 9 Dec 2020, https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/the-top-10-causes-of-death.