.

Ce este aerul comprimat și cum se obține

Manometer of an air compressor
Distribuie prietenilor tai!

Dacă  aerul din atmosferă este un element esențial pentru viața pe Terra, aerul comprimat este considerat cea de-a patra sursă de energie – după apă, gaz și electricitate. Utilizat la început în mediul industrial, aerul comprimat și-a găsit numeroase utilități și în viața de zi cu zi.

Din acest motiv, am decis să-i acordăm mai multă atenție și să îți explicăm în acest material ce este aerul comprimat, cum se obține și de ce este atât de important.

Ce înseamnă aer comprimat

Pentru a înțelege explicațiile pe care ți le vom da, trebuie precizat de la început că aerul din atmosferă este un amestec de gaze, format din mai multe tipuri de molecule aflate permanent în mișcare. Aceasta înseamnă că sunt încărcate cu o anumită energie cinetică, iar în cazul aerului comprimat vorbim de o energie cinetică mai mare a acestor molecule.

Interesant:   Prima dată la casa de amanet? Iată 5 întrebări pe care să le pui

Mai precis, moleculele care compun aerul comprimat se mișcă la o viteză mai mare, permițând aerului să pătrundă rapid în spații mici. În acest mod, se produce energie care este stocată în acele spații și care poate fi folosită în diferite scopuri.

Cum se obține aerul comprimat

Procesul de obținere a aerului comprimat presupune folosirea resursei naturale, care este aerul din atmosferă, și a unor echipamente speciale ce îl forțează să pătrundă în diferite spații. Procedura accelerează viteza moleculelor din aer, care se apropie mai mult între ele, fenomen ce generează căldură. Aceasta este denumită căldură de compresie, iar cu cât temperatura sa este mai ridicată, cu atât energia cinetică a moleculelor este mai mare.

Dispozitivul folosit pentru această procedură se numește compresor, iar în afara de acesta mai sunt necesare și alte echipamente pentru tratarea aerului comprimat, astfel încât această sursă de energie să poată fi folosită la parametri optimi.

De ce e necesară tratarea aerului comprimat

Unul dintre principalele inconveniente atunci când vine vorba de aerul comprimat constă în faptul că acesta produce condens din cauza vaporilor de apă existenți în atmosferă, care sunt aspirați de compresoare odată cu moleculele de aer. Pentru a contracara acest inconvenient, aerul comprimat trebuie să fie uscat înainte de utilizare, iar în acest scop se folosesc uscătoare de aer și separatoare de condens.

Interesant:   VinziCasa.ro: Soluția Ideală pentru Agenții Imobiliari

De asemenea, aparatele de producere a aerului comprimat pot aspira din atmosferă diferite particule, motiv pentru care este necesară și folosirea unor filtre care să curețe aerul de aceste impurități și de mirosurile neplăcute.

Nu în ultimul rând, presiunea aerului comprimat este un alt detaliu care trebuie monitorizat permanent, pentru a fi menținută între valorile optime, în funcție de necesități.

De ce să folosești aer comprimat

Aerul comprimat are numeroase utilități, dovedindu-se o sursă de energie mai ieftină și mai eficientă din multe puncte de vedere, în comparație cu apa electricitatea și gazele.

De exemplu, poți folosi fără grijă scule pneumatice pe suprafețe umede, pentru că nu există riscul de a te electrocuta sau a provoca vreun scurtcircuit, așa cum s-ar putea întâmpla în cazul sculelor electrice.

De asemenea sculele acționate cu aer comprimat pot fi folosite în cele mai izolate zone în care nu există rețea de energie electrică, gaze și nici apă. Totodată aceste scule sunt mai ușoare, implicit mai simplu de transportat și de utilizat. În același timp, sunt rezistente și pot fi folosite chiar și în cele mai dificile condiții.

Interesant:   Securitatea în transportul de marfă: prevenirea furturilor și protejarea încărcăturii

Dacă pui la socoteală și faptul că obținerea aerului comprimat presupune costuri considerabil mai mici, iar echipamentele folosite în acest sens sunt ieftine și accesibile, vei avea suficiente argumente pentru utilizarea acestei resurse.

Ca o concluzie, putem spune că aerul comprimat este o sursă de energie ieftină de largă utilitate, ușor de obținut pe baza unei resurse naturale inepuizabile, care nu necesită niciun cost de exploatare.

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.