
„Nu doar paine prajita si cafea! Includeti mai multe alimente nutritive in micul dejun” – este recomandarea specialistilor de la Harvard, care au publicat recent un nou studiu despre alimentatia sanatoasa.
Se stie ca micul dejun este unul dintre factorii care ne asigura o sanatate buna, risc scazut de boli de inima, iar cei care, de regula, nu mananca dimineata pot avea probleme de sanatate. Insa este important si ce mancam la micul dejun. Unii mananca doar un sandvis cu paine prajita si beau cafea. Recomandarea specialistilor Harvard este legata de includerea unor alimente mai hranitoare. „Mesajul e acelasi pentru toti: mancati mai multe cereale integrale, in loc de carbohidrati rafinati si alegeti surse de proteine mai sanatoase, fara grasimi saturate” – spune Linda Antinoro, dietetician la un spital asociat universitatii Harvard.
Painea prajita
Daca preferati painea prajita la micul dejun, asigurati-va ca e paine din cereale integrale. Fiti atenti la eticheta: trebuie sa scrie „suta la suta din cereale integrale” sau „suta la suta din grau integral”. Adaugati niste proteine. Incercati unt de arahide sau branza ricotta partial degresata. Taiati felii o banana, un mar sau o para si puneti-le deasupra feliei de paine. De asemenea, avocado e tot mai popular la micul dejun, pe felia de paine, tinand cont ca acest fruct e plin de grasimi sanatoase si fibre. Nu puneti insa un avocado intreg – ar putea avea in jur de 400 de calorii. Folositi jumatate din fruct, spun specialistii Harvard. De asemenea, pe deasupra se pot pune cateva picaturi de suc de lamaie, piper negru, pudra de usturoi si seminte de floarea soarelui.
Manuela