.

Catedrala din Nantes, mistuită de flăcări

Distribuie prietenilor tai!

În această dimineață, un incendiu a cuprins Catedrala Sfinţilor Petru şi Paul din Nantes, a anunţat Serviciul de pompieri din departamentul Loire-Atlantique (vestul Franţei), potrivit AFP şi Reuters. Flăcările au spart vitraliile catedralei şi au distrus marea orgă a clădirii din secolul XV. Pompierii au reuşit să controleze incendiul după câteva ore.
Catedrala Sfinţilor Petru şi Paul din Nantes este o catedrală romano-catolică, construită în stil gotic. Oraşul Nantes se află situat pe râul Loire, în Bretania Superioară, regiune din vestul Franţei.
Potrivit strofelor gravate pe spatele uşilor Catedralei, primele pietre de temelie au fost aşezate în 1434. Lucrările s-au întins de-a lungul a 459 de ani, fiind una dintre cele lungi perioade de construcţie pentru un edificiu religios din Franţa. Clădirea a fost finalizată abia în 1893.
Două turnuri pătrate domină faţada austeră, care contrastează cu interiorul alb, deschis şi luminos. Interiorul mare, aerisit, are impresionanta lungime de 100 de metri, cu bolţi înalte de 120 de metri (mai mari decât cele ale Catedralei Notre-Dame din Paris). Albul pereţilor şi culorile bogate ale vitraliilor realizează un contrast izbitor.
Cea mai importantă comoară a Catedralei din Nantes este reprezentată de mormântul lui François al II-lea şi al celei de-a doua soţii, Marguerite de Foix, părinţii Annei de Bretania. Capodopera a fost realizată în stil renascentist, în 1507, de către sculptorul francez Michel Colomb (c. 1430-c. 1513), la solicitarea Annei de Bretania. De remarcat este şi mormântul generalului Juchault de Lamoriciere, originar din Nantes; sculptorul Paul Dubois a completat mormântul în 1879.
O criptă romană din secolul al XI-lea ascunde o altă criptă care datează din secolul al XIX-lea şi care, în prezent, găzduieşte o expoziţie permanentă despre istoria catedralei.
Catedrala a fost inclusă în lista monumentelor istorice în 1862, de către Ministerul Culturii din Franţa.
A fost parţial distrusă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în 1944, în urma bombardamentelor aliaţilor.
Reparaţii şi lucrări de restaurare au fost întreprinse pentru prima dată după incendiul din 1972. După 13 ani lucrările au fost terminate, vechiul acoperiş din lemn fiind înlocuit cu o structură de beton.

Interesant:   Cum ajunge combustibilul rusesc in Europa, in pofida sanctiunilor
Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.