.

etoro

Cat de sigur e sa calatorim cu trenul ?

Distribuie prietenilor tai!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Trenul este unul dintre mijloacele de transport in comun cele mai folosite in lumea larga. Dar in contextul pandemiei COVID-19, e nevoie de masuri speciale, pentru ca riscul infectarii e destul de ridicat.

Un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Southampton examineaza riscul de a lua coronavirusul intr-un vagon in care se afla o persoana infectata.

Au fost folosite informatii privind itinerariul unor pasageri anonimi, care mai tarziu au fost diagnosticati cu COVID-19. Doua variabile au fost luate in calcul: distanta fata de pasagerul bolnav si durata calatoriei.

Pasagerii care stau pe acelasi rand cu bolnavul sunt de 10 ori mai expusi, decat cei care stau mult mai in fata sau mult mai in spate. Calatorii care au scanul chiar langa persoana infectata sunt cei mai expusi riscului de a se imbolnavi. Pe masura ce distanta creste, scad si riscurile, dar un factor important e durata calatoriei. De exemplu, pe un rand de trei scaune, daca pasagerul infectat sta pe una din margini, cel care e imediat langa el e de doua ori mai expus decat celalalt calator de pe acelasi rand.

Interesant:   Marea Britanie si Israel, fruntasele vaccinarii, se confrunta cu o explozie de cazuri COVID

Conteaza si mobilitatea pasagerului bolnav in timpul calatoriei. Pe distante lungi, calatorul se mai ridica sa mearga la toaleta, sa-si cumpere ceva de baut ori pur si simplu sa se mai dezmorteasca. In acest fel, el poate raspandi virusul si in zonele mai indepartate de locul pe care sta.

Specialistii de la Universitatea Southampton recomanda repartizarea atenta a locurilor in trenuri, cu distantare sociala si considera ca la un drum de o ora, de exemplu, un metru si jumatate distanta intre pasageri e oarecum suficient pentru a reduce riscul infectarii. Insa daca e vorba de o calatorie cu trenul de 2 ore, nici distanta de 2,5 metri nu e sigura.

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.