
In cazul in care te numeri si tu printre persoanele care nu stiu care e diferenta dintre sculele electrice si sculele penumatice, ai ajuns unde trebuie.
Alegerea unei scule electrice, indiferent de tipul de operatiune de care avem nevoie, este foarte dificila, in primul rand pentru ca in acest moment piata este suprasaturata de branduri si gasim scule inclusiv in supermarket, locul in care pana de curand mergeam sa cumparam doar mancare.
Pe langa brand si clasa de utilizare (care se traduce prin durata de functionare a uneltei si fiabilitatea acesteia) trebuie sa fim foarte atenti si la operatiunea pe care urmeaza sa o efectuam: taiere, slefuire, gaurire, insurubare, daltuire, frezare, rindeluire, aspirare etc si chiar daca, pentru aceeasi operatiune se pot folosit mai multe scule electrice, rezultatul nu va fi niciodata identic.
Sculele se clasifica in urmatoarele categorii:
- Scule electrice cu fir: folosesc curentul electric si sunt alimentate prin cablu si au nevoie de o sursa de curent ca sa poata functiona;
- Scule cu acumulatori/baterii: nu sunt dependente de o sursa de curent, dar trebuie sa ai grija ca acumulatorii sa fie tot timpul incarcati. In cazul sculelor cu acumulatori este de preferat ca toate sculele sa fie de la acelasi brand si sa faca parte din aceeasi clasa de tensiune ca sa poti sa folosesti acelasi acumulator cu mai multe tipuri de scule;
- Scule pneumatice: au ca sursa aerul comprimat de la un compresor. Sunt mult mai fiabile decat cele de mai sus pentru ca mentenanta se consta doar in ungerea cu ulei, au o greutate redusa si sunt rezistente la socuri. Ca si in cazul sculelor cu fir si sculele pneumatice sunt dependente de lungimea unui cablu, in cazul acesta de lungimea furtunului cu care se conecteaza la compresor. Atentie: diametrul furtunului trebuie sa se potriveasca perfect si ca modelul de compresor pe care il ai furnizeaza presiunea minima necesara de care are nevoie unealta, sa zicem un pistol pneumatic.
Dar cum functioneaza un compresor? Are la baza un motor electric care actioneaza unul sau doua pistoane, iar pistonul/pistoanele baga aerul comprimat in rezervor. Compresoarele se impart in:
- Compresoare de uz general. Aceastea pot fi cu ungere ulei (si rezervor) si fara ungere ulei (fara rezervor). Cele cu rezervor au o durata de functionare mai mare decat cele fara ungere ulei, acestea din urma folosindu-se in special cu ciocan si capsator pneumatic, scule care nu sunt folosite continuu o durata mai mare de timp;
- Compresoare medicale;
- Compresoare auto;
Datorita sistemului de functionare, sculele pneumatice dezvolta o putere mult mai mare decat sculele cu fir/cu acumulatori si sunt mult mai ieftine. Un pistol pneumatic/masina de gaurit si insurubat pneumatica are un cuplu mult mai ridicat decat o masina de gaurit si insurubat cu acumulator.
E important de stiut ca atunci cand lucrezi cu scule pneumatice trebuie sa fii sigur ca mediul in care lucrezi este ferit complet de umezeala, unul dintre avantaje fiind ca poti sa lucrezi cu ele mult timp fara ca motorul sa se suprasolicite (de asta e atat de important sa fii sigur ca le folosesti cu compresorul potrivit).