conturi online in valuta rapid

.

Care este costul anual pe care îl ai cu un animal de companie – câine sau pisică?

home with pet
Distribuie prietenilor tai!

Conform statisticilor, aproximativ jumătate dintre locuințele românilor găzduiesc cel puțin un animal de companie, cele mai populare alegeri fiind câini și pisicile. Nu întâmplător, există în țara noastră tot mai multe petshop-uri, cabinete și farmacii veterinare, precum și alte centre dedicate îngrijirii animalelor de companie. De asemenea, în hipermarketuri și supermarketuri, raioanele cu produse dedicate câinilor și pisicilor sunt tot mai extinse.

Pentru cei care nu au încă un astfel de animal de companie, temerile pentru o decizie favorabilă țin de obicei de bani și de timp. Dacă în privința timpului fiecare își poate face calculele ușor, în prezentul articol abordăm latura financiară. Cât costă, așadar, pe parcursul unui an, să ai în locuința ta un câine sau o pisică?

În primul rând, se poate vorbi despre un cost inițial, cel al achiziției. În funcție de rasă, un pui de câine sau de pisică poate avea un cost de mai multe sute de euro. Există însă o variantă absolut gratuită: adopția unui câine sau a unei pisici. Se salvează o viață, se câștigă un prieten pe viață, ar spune orice iubitor de animale. În adăposturi se pot găsi câini asemănători cu diverse rase cunoscute, iar pisici se pot adopta cel mai simplu dintre cele găsite pe stradă sau urmărind anunțurile în social media, de exemplu grupuri de specialitate pe Facebook.

Interesant:  10 idei de investiții pe care să le faci cu cardul de cumpărături

Costurile inițiale se referă însă și la vizitele la medicul veterinar, la vaccinare și tratarea eventualelor afecțiuni. În cazul unei pisici, costurile sunt de obicei în jurul valorii de 100 de lei. Câinii trebuie inclusiv consemnați în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân. De asemenea, câinii cu stăpân trebuie microcipaţi. Costurile inițiale sunt ușor mai ridicate astfel decât în cazul adopției unei pisici. Cert este că animalele fără stăpân au nevoie de carnet de sănătate, ce va fi înmânat de medicul veterinar la prima vizită.

Deţinătorii câinilor de rasă comună sau metişilor au obligaţia să sterilizeze puii. Sterilizarea este recomandată și în cazul pisicilor, căci înmulțirea lor este greu de controlat. Așadar, acest gest este cea mai responsabilă decizie. De obicei, sterilizarea costă 100 – 200 de lei, putând fi chiar gratuită în unele campanii inițiate de autorități locale. Vaccinarea anuală are un cost ce poate fi chiar mai mic de 100 de lei. Toate aceste chestiuni trebuie luate în serios.

Interesant:  Pandemia loveste si in fabricantii de jeansi

Dacă există probleme medicale mai grave, acestea trebuie tratate în clinici veterinare. Animalul de companie face parte din familie, iar dincolo de partea afectivă, să nu uităm că de sănătatea sa depinde și sănătatea persoanelor din familie, inclusiv a copiilor. Dacă este cazul, pe termen scurt se poate apela chiar la un credit, eventual un imprumut online urmat de plata în rate – credit de nevoi personale standard.

Cât cheltuiești cu mâncarea animalului de companie? Totul depinde de statura animalului – cu cât este mai mare, cu atât are nevoie de mai multă hrană. Este indicat să se ofere câinelui sau pisicii doar hrană de specialitate. Dacă se alege mai mult hrană uscată, costurile pot fi de câteva sute de lei pe an. Cu cât se oferă mai multă hrană umedă, costurile pot crește. Spre exemplu, o pisică hrănită exclusiv cu mâncare umedă zilnic are nevoie de un buget de cel puțin 300 de euro / an în această privință. Evident, dacă există preferințe ale stăpânilor pentru mărci mai scumpe, chiar exclusiviste, costurile pot ajunge la mii de euro anual pentru hrana unui animal de companie. Atenție, uneori este nevoie de hrană specială, dacă există afecțiuni ale câinelui sau pisicii.

Interesant:  Israelul va aduce mai multi muncitori straini in constructii

Oricând este adoptat un animal de companie, trebuie avut în vedere că această decizie este una pe termen foarte lung. Animalul de companie nu este o jucărie și nici o dorință de moment, este o ființă cu multe nevoi, dar care aduce și multe beneficii întregii familii. Iubirea este cea mai importantă resursă, dar în mod rațional nu trebuie ignorate nici aspectele financiare. Chiar și cu un buget redus, se poate îngriji însă foarte bine în special o pisică sau un câine de talie nu foarte mare.

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.