Rezumat:
Cutremurul care a avut loc pe data de 26 octombrie 1802 sau “Cutremurul cel mare”, asa cum a fost denumit in aceeasi zi, este cel mai mare seism care a avut loc vreodata in Romania. Acesta a avut o magnitudine de 7,9 grade si a afectat o arie semnificativa din Europa.
Cutremurul din 1802 s-a resimtit de la Moskova pana in Istambul, asa cum atesta Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului.Urmarile cutremurului au fost dezastruoase. Printre cladirile importante care s-au prabusit se numara si Biserica Sf. Nicolae si Manastirea Cotroceni. De asemenea, au izbucnit numeroase incendii care au cauzat daune semnificative.
Pe 26 octombrie 1802 “s-a rupt turnul cel inalt, Coltea”, care era considerat podoaba orasului. De asemenea dintre casele boieresti, foarte multe s-au prabusit.
Cum a fost calculata magnitudinea cutremurului?
Magnitudinile cutremurelor sunt deduse in cele mai multe dintre situatii din observatiile macro seismice, printre care se numara: intensitatea epicentrala maxima (lo/max), distantele epicentrale (Ri) pentru diferite valor ale intensitatii (li) si adancimea focala (h).
Chiar daca expertii s-au straduit de-a lungul anilor sa recalculeze parametrii cutremurului si calitatea si cantitatea de date macro seismice, acestia nu au reusit sa descopere cu exactitate aceste informatii.
Care au fost urmarile “Cutremurului cel mare”?
Cutremurul din 1802 s-a resimtit la ora 1:30, in Kiev. “Cutremurul cel mare” a constat in 6 replici , care s-au desfasurat pe parcursul a 3 minute. Puterea cutremurului a fost atat de mare incat o multime de case si biserici au suferit daune grave.
La Moscova cladirile au inceput sa cada si incendiile au izbucnit, ceea ce s-a intamplat si in tara noastra alertand toti oamenii si impunandu-se masuri de alerta.
Comparativ cu zilele noastre, in 1802 oamenii nu erau pregatiti sa faca fata celui mai mare cutremur resimtit in Romania vreodata. Acestia nu cunosteau masurile de prim ajutor si nu stiau cum sa reactioneze in fata unei asemenea catastrofe. Astfel, a fost nevoie de o perioada indelungata pentru ca macar o parte din cladirile distruse sa fie restaurate. Numarul de morti nu este cunoscut, insa expertii cred ca acest cutremur a facut un numar semnificativ de victime.
Cutremurul din 1802 este cel mai mare cutremur din Romania secolului 20. Anul acesta se implinesc 221 de ani de la una dintre cele mai mari catastrofe naturale care a afectat si tara noastra. “Cutremurul cel mare” va ramane intotdeauna in istoria Romaniei, avand loc fruntas pe lista celor mai mari seisme resimtite de Romani.
Site-uri asemanatoare cu cutremure.ro ofera mai multe informatii despre acest eveniment, dar si despre urmarile sale
Daca esti o persoana careia ii place sa se informeze cu privire la date semnificative din istoria Romaniei atunci cu siguranta ar trebui sa aprofundezi detaliile despre cutremurul din 1802. Site-uri asemanatoare cu cutremure.ro ofera mai multe informatii cu privire la cele mai mari seisme care s-au produs in Romania.