.

Carburanții s-ar putea ieftini

Distribuie prietenilor tai!

Situaţia de pe piaţa petrolului a fost foarte volatilă în ultimele săptămâni, atitudinea investitorilor schimbându-se radical pe perioade foarte scurte de timp, astfel că, distanţa dintre maximul atins pe 9 aprilie şi minimul sesiunii de luni a fost de peste 22%, se arată într-o analiză a casei de brokeraj XTB România.
“Totuşi, această depreciere rapidă nu a reprezentat altceva decât o trezire la realitate pentru investitori. Înainte de anunţarea acordului, petrolul s-a apreciat cu aproximativ 8%, dar această secvenţă pozitivă nu a fost durabilă, materia primă pierzând tot terenul câştigat anterior odată cu prezentarea detaliilor acordului OPEC +”, a explicat Radu Puiu, XTB România.
Potrivit analizei XTB România, înţelegerea prevede reducerea producţiei de petrol cu 9,7 milioane de barili pe zi în mai şi iunie, adică aproximativ 10% din oferta globală, ceea ce reprezintă o valoare record. Apoi, volumul reducerilor va fi treptat temperat până în aprilie 2022.
“Oficialii grupării au susţinut că măsurile luate ar putea fi şi mai ample, vizând reduceri de aproximativ 20 de milioane de barili pe zi (incluzând reducerile suplimentare din partea statelor G20 şi majorarea rezervelor strategice). Un astfel de scenariu este de înţeles, dacă avem în vedere că estimările indică o posibilă reducere a cererii cu 30 de milioane de barili pe zi în aprilie.”, mai arată analiştii XTB România.
Totodată, printre măsurile suplimentare vizate de către OPEC se numără şi “speranţele ca state din afara grupului, precum SUA, Canada sau Norvegia, să adere la reducerile coordonate”. Analiştii XTB România precizează că preşedintele Donald Trump a evitat să abordeze acest subiect, susţinând că mecanismele pieţei vor ajusta producţia americană.
“În acest sens, trebuie să menţionăm estimările prezentate de Secretarul de Energie american, Dan Brouillette, care a susţinut că, până la sfârşitul anului, producţia americană se va reduce cu 2 – 3 milioane de barili pe zi. Totuşi, reducerile tind să nu aibă efectul scontat pe termen scurt, întrucât nu se ridică la volumele necesare pentru a evita o creştere masivă a stocurilor de petrol în al doilea trimestru. Blocajele celor mai importante economii şi temerile legate de o recesiune vor continua să pună presiune descendentă asupra cererii de combustibil.”, mai arată analiza.
Analiza XTB România mai arată că datele din ultimele zile confirmă perspectivele sumbre. Astfel, Agenţia Internaţională a Energiei a publicat raportul privind piaţa petrolului pentru aprilie în cadrul căruia avertizează despre posibilitatea ca scăderea cererii cauzate de pandemie să fie mult mai amplă decât nivelul de reducere a producţiei agreat de OPEC +.
Mai mult, datele Administraţiei de Informaţii din domeniul Energiei au indicat o creştere săptămânală istorică a stocurilor de petrol din SUA, 19,25 de milioane de barili, în timp ce nivelul prognozat era de 11,6 milioane de barili. În acest context, pe termen scurt am putea asista la o uşoară tendinţă de stabilizare a cotaţiei WTI în jurul pragului de 20 de dolari per baril.

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.