.

Cannes: a inceput regalul cinematografic

Distribuie prietenilor tai!

La Cannes a inceput Festivalul Filmului, unul dintre cele mai mari evenimente din lumea cinematografica. Este prima editie care se desfasoara in conditii normale dupa doi ani pandemici.

Festivalul a inceput, conform traditiei, cu celebra parada de pe covorul rosu. Marea surpriza a fost interventia presedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski. Intr-un mesaj video, din Kiev, Zelenski a spus ca e nevoie de un nou Chaplin, care sa demonstreze ca “cinema-ul nu este mut in fata razboiului din Ucraina.” Presedintele Ucrainei i-a indemnat pe artisti sa nu taca in fata agresiunii ruse.

“Vom continua sa luptam, nu avem alta optiune. Sunt convins că dictatorul va pierde” – a spus Zelensky in fata elitei cinematografiei mondiale, referindu-se la presedintele rus Vladimir Putin si la filmul lui Charlie Chaplin, pe care l-a evocat de mai multe ori. Interventia lui Zelensky i-a luat prin surprindere de majoritatea celor din sala. Presedintele Ucrainei, el insusi actor profesionist, a fost aplaudat si ovationat minute in sir.

Este cea de a 75-a editie a Festivalului de la Cannes, iar acest moment jubiliar va fi marcat prin diverse evenimente si prezente ale unor nume de calibru greu din lumea filmului. Vor fi proiectate pelicule europene, hollywoodiene si asiatice, totul intr-o atmosfera de “renastere a festivalului de la Cannes”, dupa doi ani de pandemie, cand fie a fost anulat (2020), fie a fost mutat in iulie si organizat cu participare extrem de restransa.

Vor fi prezente doua generatii de cineasti ucraineni : Serghei Lozniţa cu The Natural History of Destruction, despre distrugerea oraselor germane de catre aliati in cursul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, dar si tanarul Maksim Nakonechnyi cu Butterfly Vision.

Trei regizori romani la Cannes

Sunt trei prezente romanesti la Cannes, la editia a 75-a. Cristian Mungiu, cu pelicula RMN, in competitia Palm d’Or,  Alexandru Belc, cu primul sau lungmetraj, Metronom, in cadrul sectiunii Un Certain Regard, si Radu Jude, cu scurtmetrajul Potemkinistii, in programul Quinzaine des Réalisateurs, sectiune paralela a prestigiosului festival.

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.