Rezumat:
Medicul ginecolog este specializat în sănătatea femeii, focusul lui fiind reprezentat e aparatul reproducător feminin. El se ocupă de monitorizarea sarcinii, naștere, infertilitate, probleme de fertilitate, dereglări menstruale, afecțiuni hormonale, infecții cu transmitere sexuală și o mulțime de alte probleme. Așadar, când este recomandat să îl vizitezi?
1. Anual, în scop preventiv
Consultul ginecologic anual trebuie să intre în rutina tuturor femeilor, scopul acestui control fiind monitorizarea stării de sănătate și identificarea precoce a unor eventuale probleme.
În cadrul consultului anual, medicul va dori să afle informații legate de eventuale simptome neplăcute, stilul de viață al pacientei, date generale despre activitatea ei sexuală, despre regularitatea menstruației și așa mai departe.
Tot în cadrul consultului anual, medicul va efectua un examen clinic pentru a evalua aspectul organelor sexuale, eventuale modificări patologice sau prezența durerii. Este momentul în care vor fi prelevate probe de secreție sau probe pentru efectuarea testului Babeș-Papanicolau sau pentru serotiparea unei eventuale infecții cu HPV.
Evaluarea clinică în scop de screening se va încheia cu efectuarea unei ecografii pelvine sau transvaginale, pentru verificarea structurilor interne: ovare, trompe uterine, uter [1].
Dacă ești în căutarea unei clinici de ginecologie în București sau în alt oraș, optează întotdeauna pentru un sațiu curat, cu specialiști de bună calitate. Pe termen lung, e cel mai bine!
2. Pentru recomandarea unei metode de contracepție adecvată
Cel mai în măsură să te consilieze în legătură cu opțiunile contraceptive pe care le ai la dispoziție este medicul obstetrician. Și asta, deoarece istoricul medical al pacientei și eventualele particularități în ceea ce privește starea de sănătate a acesteia fac ca unele metode de contracepție să îi fie mai potrivite decât altele, iar unele să îi fie, poate, complet contraindicate.
Un alt element important pe care medicul îl va avea în vedere atunci când recomandă un anumit tip de măsură contraceptivă este reprezentat de obiceiurile sexuale ale fiecărei paciente. O femeie aflată într-o relație monogamă are un risc mic de a contacta boli cu transmitere sexuală, ei potrivindu-i-se poate o metodă care are ca principal scop contracepția. Pe de altă parte, o femeie cu mai mulți parteneri sexuali sau aflată într-o perioadă de tranziție (divorț, despărțire etc) va fi în egală măsură preocupată de prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală [2].
3. În cazul unor tulburări menstruale
Este firesc ca ciclul menstrual să sufere unele variații de la o lună la alta. Dar în momentul în care menstruația devine, brusc, foarte abundentă sau foarte discretă, dacă ciclul menstrual este neregulat, sau însoțit de dureri puternice, o programare în cabinetul medicului ginecolog este o idee bună.
Multe dintre schimbările legate de menstruație au o cauză hormonală; unele pot avea legătură cu o infecție locală. Un demers diagnostic corect este esențial pentru un tratament adecvat [3].
4. În cazul unor semne de infecție locală
Infecțiile vaginale sunt relativ frecvente, iar tratarea lor promptă și corectă este extrem de importantă. De aceea, recomandarea specialiștilor este să te prezinți cât mai repede la maedic dacă ai durere pelvină, scurgeri colorate sau urât mirositoare, dureri, prurit local și așa mai departe.
Protocolul de diagnostic, în acest caz, include examenul clinic și recoltarea unei probe de secreție pentru un frotiu și o cultură care să identifice patogenul [1].
5. În cazul oricăror simptome nou apărute
Mergi cât mai repede la medicul ginecolog indiferent care este simptomul nou apărut. Poate fi vorba despre un disconfort la nivelul sânilor, de un papilom genital, de un ganglion inflamat în zona genitală – orice schimbare în zona organelor reproductive trebuie evaluată de medicul specialist și tratată pentru evitarea agravării unor probleme [3].
Pregătirea pentru consultul ginecologic este la fel de importantă ca examinarea în sine. E bine să reții că se recomandă o pauză de 48 – 72 ore din activitatea sexuală și evitarea spălăturilor intravaginale. Igiena externă este obligatorie și nu are legătură cu epilarea zonei intime.
Bibliografie:
- “Gynecologists: When to See One, What to Expect, Common Procedures.” Www.medicalnewstoday.com, www.medicalnewstoday.com/articles/288354, accesat la 10.02.2023;
- “Obstetrics and Gynecology.” ACS, www.facs.org/education/resources/residency-search/specialties/obgyn, accesat la 10.02.2023;
- “When Should a Female Start Seeing a Gynecologist.” Www.mayoclinichealthsystem.org, www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/when-should-a-female-start-seeing-a-gynecologist, accesat la 10.02.2023.