.

Ca-n filme: CIA si Germania de Vest spionau la greu pe toata lumea

Distribuie prietenilor tai!

Autoritatile elvetiene au anuntat ca au declansat o ancheta, dupa ce presa americana a dezvaluit ca CIA si serviciile secrete germane, BND, au folosit o firma elvetiana de criptare pentru a spiona mesajele secrete ale mai multor tari.

Crypto AG, asa se numeste firma elvetiana, care a vandut echipamente de criptare in nenumarate tari, intre care Iran, Pakistan, state din America Latina. Tehnologia de criptare a fost modificata pentru a permite CIA si BND sa sparga codurile, anunta ziarul The Washington Post. Operatiunile de spionaj au inceput, se pare in 1945 si au inflorit in timpul razboiului rece; practic, firma Crypto AG era complet controlata de spionii CIA si de cei germani, care aveau ultimul cuvant in privinta operatiunilor, angajarilor, concedierilor si strategiilor de vanzare.

Din anii ‘90 au inceput sa apara informatii in presa in legatura cu amestecul CIA in aceasta firma. In 1992, unul dintre angajatii Crypto a fost arestat in Iran, fiind acuzat de spionaj. Crypto AG a dezmintit atunci categoric ca ar fi o unealta a spionajului Occidental. De asemenea, in 1995, un ziar american relata ca firma Crypto AG are legaturi stranse cu Agentia Nationala de Securitate a SUA.

Interesant:   Din cauza caniculei, a cedat reteaua de electricitate din mai multe tari

Elvetienii declanseaza ancheta

Guvernul elvetian a numit un procuror care sa faca lumina in activitatea firmei Crypto. Ministerul elvetian al apararii atrage insa atentia ca “e vorba de evenimente care dateaza din 1945 si e greu sa reconstruim si sa interpretam faptele in contextul de astazi.”

Se pare ca cel putin patru tari – Israel, Marea Britanie, Suedia si Elvetia – erau la curent cu aceasta misiune secreta, numita “Operatiunea Rubicon”.  Dupa reunificarea germana si incheierea razboiului rece, Germania ar fi iesit din parteneriat, iar CIA ar fi cumparat firma platind 17 milioane de dolari.  Acum 2 ani, Crypto AG a fost lichidata, si pentru a sterge urmele CIA, afirma presa americana, au fost create alte doua firme: Crypto International, aflata in proprietatea suedezului Andreas Linde, si CyOne Security. Ambele companii afirma acum ca nu au nicio legatura cu vechii proprietari.

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.