.

Bulgaria vrea sa elimine accizele la electricitate si gaze naturale

Distribuie prietenilor tai!

Guvernul de la Sofia va cere Comisiei Europene sa-i permita sa renunte la accizele la electricitate si gaze naturale, pentru a-si proteja economia. Si Grecia doreste sa ia masuri urgente pentru ca populatia sa faca fata cresterii preturilor la gaz si electricitate.

Peste 90 la suta din gazele naturale importate de Bulgaria sunt din Rusia. Saptamana trecuta, Gazprom a oprit complet livrarile de gaze naturale in Polonia si Bulgaria, intrucat cele doua tari nu au platit in ruble combustibilul livrat. Potrivit unui decret semnat de presedintele Vladimir Putin acum doua saptamani, tarile care s-au raliat sanctiunilor internationale impotriva Moscovei trebuie sa achite gazele naturale cumparate din Rusia in ruble, la un curs de schimb stabilit de bancile rusesti

Sofia a reusit sa-si asigure livrari alternative din Grecia si, deocamdat, nu a taiat livrarile catre clienţi, dar companiile sunt ingrijorate ca pretul gazelor ar putea fi majorat cu pana la 30 la suta. Costul electricitatii in Bulgaria este in creştere din toamna anului trecut. Guvernul a ingheţat preturile pentru consumatorii casnici, iar companiile primesc compensatii.

Interesant:   Securitatea în transportul de marfă: prevenirea furturilor și protejarea încărcăturii

Din cauza cresterii preturilor la energie, inflatia a urcat la 12,4 la suta, un nivel fara precedent in ultimii 14 ani. In aceste conditii, guvernul a anuntat ca lucreaza la un plan de masuri pentru atenuarea presiunilor inflationiste. Iar una dintre masuri va fi o solicitare de derogare de la Comisia Europeana pentru scutirea de la plata accizelor la electricitate si gaze naturale.

GRECIA, GUVERNUL PLAFONEAZA TARIFELE

Nemultumita ca nu exista o coordonare la nivelul Uniunii Europene privind plafonarea preturilor la energie, Grecia a anuntat ca merge pe cont propriu. Astfel, guvernul va introduce un plafon maximal de preturi pe piata de electricitate en gros. “E nevoie mai mult ca niciodata de o strategie colectiva, cu masuri tintite, pentru a sustine populatia” – a declarat ministrul elen al Energiei. Intrucat la nivelul Uniunii Europene nu sunt sperante pentru o astfel de strategie, guvernul va impune plafonarea preturilor pe piata de energie en gros, astfel incat consumatorii sa-si poata plati facturile, care sunt tot mai greu de suportat.

Interesant:   Cum recuperezi datorii de la debitorii rău-platnici?

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.