Parlamentul bulgar a adoptat decizia de a ridica restrictiile la importurile de cereale din Ucraina. Din grupul tarilor care insista pentru mentinerea acestor restrictii, pentru a-si proteja proprii fermieri, fac parte acum Romania, Polonia, Ungaria si Slovacia.
In plenul parlamentului de la Sofia, ministrul bulgar al agriculturii a recunoscut ca sustinut ideea prelungirii restrictiilor dupa 15 septembrie. Kiril Vatev sustine ca s-a razgandit recent, vazand datele si indicii economici, potrivit carora importurile de cereale si produse alimentare din Ucraina nu ar avea consecinte serioase asupra economiei bulgare.
Vatev a mai spus ca guvernul ii poate sustine pe fermierii bulgari. De asemenea, el promite controale sporite in privinta calitatii produselor importate din Ucraina, in special referitor la pesticide, metale grele, radioactivitate si erbicide.
Bulgaria sustine ca se fac importuri din Romania, dar, in realitate, sunt cereale ucrainene
De asemenea, ministrul agriculturii a spus in parlament ca, in momentul de fata, se fac importuri de cereale ucrainene, dar acestea ajung in Bulgaria ca fiind cereale din Romania.
Fermierii bulgari ameninta cu proteste
Guvernul de la Sofia spera ca negocierile cu agricultorii sa dea rezultate si sa nu se ajunga la proteste masive. Asociatiile de fermieri au anuntat deja ca, in cazul in care se ridica restrictiile, vor protesta.
Zelenski multumeste Bulgariei
Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a multumit Bulgariei pentru decizia de a renunta la restrictii. “Bulgaria e un exemplu de solidaritate. Suntem recunoscatori” – a scris Zelenski pe reteaua X, fosta Twitter.
Restrictiile privind importurile de cereale, decise de Comisia Europeana in primavara, urmeaza sa expire pe 15 septembrie. Polonia si Ungaria au anuntat ferm ca, indiferent de decizia Comisiei Europene, vor prelungi restrictiile, pentru a-si proteja sectorul agricol.
Manuela