.

Bulgaria ia masuri pentru a proteja companiile de explozia preturilor la energie

Distribuie prietenilor tai!

Guvernul de la Sofia a aprobat un nou pachet de masuri menite sa protejeze firmele de cresterea preturilor la energie, agravata de razboiul din Ucraina.

Potrivit acestui plan, guvernul va continua sa acorde compensatii partiale companiilor pentru costurile mari la electricitate si va suporta integral cresterea de 14 la suta a pretului la gaze naturale, dupa ce Rusia a taiat livrarile, luna trecuta.

Guvernul se afla sub presiunea cercurilor de afaceri si a sindicatelor pentru a gasi solutii pe termen lung care sa protejeze economia de costurile ridicate la energie. Se ia in calcul inclusiv asa-numita “windfall tax” – un impozit aplicat producatorilor de energie, pe castigurile masive obtinute in contextul fluctuatiilor de pret. “Am convenit compensatii pentru mai si iunie. Astfel, ingrijorarile companiilor bulgare se mai tempereaza” – a declarat premiul bulgar, Kiril Petkov, la sfarsitul unei intalniri cu patronatele si sindicatele.

Bulgaria a inghetat pretul reglementat la electricitate pentru consumatorii casnici la nivelul din iulie anul trecut, iar din octombrie acorda compensatii firmelor, in contextul cresterii uriase de preturi in domeniul energetic.

Interesant:   VinziCasa.ro: Soluția Ideală pentru Agenții Imobiliari

Concret, guvernul va acori 80 din pretul la electricitate care depaseste 200 de leva pe megawatt ora, in cazul companiilor. Bulgaria era dependenta in proportie de 90 la suta de gazul rusesc. Pe 27 aprilie, Gazprom a sistat livrarile, pentru ca Bulgaria a refuzat sa plateasca in ruble. Guvernul de la Sofia a recurs imediat la ajutor de urgenta din partea Greciei. Livrarile nu s-au oprit, insa preturile au crescut colosal. Acum, guvernul promite sa asigure compensatii.

Bulgaria va primi in iunie gaz lichefiat din SUA, dar e o solutie de moment. Guvernul de la Sofia incearca sa ajunga la un acord pe termen lung cu firmele americane, astfel incat pretul sa scada.

De asemenea, Bulgaria va primi 1 miliard de metri cubi de gaz pe an  din Azerbaijan, incepand cu luna iulie.

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.