.

Bruxelles-ul da unda verde unei scheme de ajutorare de 1,5 miliarde euro pentru energie

Distribuie prietenilor tai!

 Comisia Europeana a aprobat o schema de ajutoare a Romaniei in valoare de 1,5 miliarde euro, menita sa compenseze, partial, costurile indirecte ale emisiilor suportate de intreprinderile mari consumatoare de energie.

Intreprinderile mari consumatoare de energie se confrunta cu o crestere a preturilor la energie electrica, ca urmare a costurile indirecte ale emisiilor in cadrul sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii – ETS.

„Aceasta schema in valoare de 1,5 miliarde euro sprijina obiectivul Romaniei de a reduce riscul de relocare a emisiilor de dioxid de carbon pentru industriile sale mari consumatoare de energie. In acelasi timp, stimulentele pentru o decarbonizare eficienta din punctul de vedere al costurilor a economiei sale vor fi mentinute, in conformitate cu obiectivele Pactului verde, iar denaturarile nejustificate ale concurentei vor fi limitate – declara vicepresedinta executiva a Comisiei Europene, Margrethe Vestager, responsabila cu politica in domeniul concurentei.

Masura adoptata de Romania

Schema notificata de Romania, cu un buget total estimat de 1,5 miliarde euro, va acoperi o parte din preturile mai ridicate la energie electrica rezultate din impactul preturilor carbonului asupra costurilor de producere a energiei electrice – așa-numitele costuri indirecte ale emisiilor –  suportate in perioada 2021-2030. Masura de sprijin vizeaza reducerea riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon, situatie in care intreprinderile isi muta productia in tari din afara UE cu politici mai putin ambitioase privind clima, ceea ce duce la sporirea emisiilor de gaze cu efect de sera la nivel mondial.

Interesant:   Top 5 sfaturi pentru maximizarea sumelor recuperate din taxe: ce deduceri poți include în cererea de recuperare

De aceasta masura vor beneficia intreprinderile care isi desfasoara activitatea in sectoarele expuse riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon.  Aceste sectoare se confrunta cu costuri semnificative ale energiei electrice si sunt expuse in mod deosebit concurentei internationale.

Compensatia va fi acordata intreprinderilor eligibile sub forma unei rambursari partiale a costurilor indirecte ale emisiilor suportate in anul precedent, plata finala urmand sa fie efectuata in 2031. Valoarea maxima a ajutorului va fi egala cu 75 la suta din costurile indirecte ale emisiilor suportate. Valoarea ajutorului se calculeaza pe baza valorilor de referinta privind eficienta consumului de energie electrica, care asigura faptul ca beneficiarii sunt incurajati sa economiseasca energie.

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.