.

Britanicii plafoneaza pretul angro la gaze naturale si electricitate

Distribuie prietenilor tai!

De luna viitoare, in regatul britanic, pretul angro la gaze naturale si electricitate va fi plafonat pentru companii, asa a decis guvernul de la Londra.

Plafonul va fi fixat la mai putin de jumatate faţă de pretul de pe piata, in ideea de a ajuta la diminuarea presiunilor create de explozia preturilor la energie. Pretul la electricitate va fi plafonat la 211 de lire – 239 de dolari – pentru un Megawatt-ora, iar pretul gazelor naturale va fi plafonat la 75 de lire sterline pentru un Megawatt-ora. Masura intra in vigoare pe 1 octombrie si ramane valabila 6 luni.

“Am decis sa intervenim pentru a opri colapsul firmelor, sa protejam locurile de munca si sa limitam inflatia” – a anuntat ministrul de Finante, Kwasi Kwarteng.

Astfel, companiile vor plati cam jumatate din pretul angro prognozat pentru aceasta iarna. Furnizorii vor fi compensati pentru reducerea pretului la gaze si electricitate acordata consumatorilor non-casnici, inclusiv organizatii de caritate si institutii din sectorul public, precum scoli si spitale, pe langa companii.

Interesant:   Bulgaria și Moldova au semnat un acord de cooperare pentru transportul gazelor

Deocamdata, nu e clar la cat se ridica acest pachet de sustinere din bani publici. Potrivit estimarilor, ar fi vorba de 25 de miliarde de lire sterline. Suma este in functie de ce se intampla pe piata angro intre octombrie si aprilie.

Anterior, guvernul a anuntat ca, printr-o schema separata, gospodariile vor fi sustinute la plata facturilor prin plafonarea pretului la gaze si curent la 2500 lire sterline pe an, pana in 2024.

Analistii spun ca marea problema legata de sustinerea industriei si companiilor este lipsa unei strategii pe termen lung. “Guvernul a pus o patura pentru iarna ce vine, dar ce va fi pe viitor” – se intreaba Simon Jack, analist citat de BBC. In plus, ideea unanima este ca acest sprijin din partea guvernului nu e suficient: multe firme si intreprinderi deja fac concedieri si economii masive, din cauza problemelor cu energia.

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.