Alexandru Darie, unul dintre cei mai apreciati regizori din generatia lui, nu doar in Romania, ci si in strainatate, avea 60 de ani. Suferea de ciroza de cativa ani, iar ultima saptamana de viata si-a petrecut-o la Fundeni, la terapie intensiva. Era fiul actorului Iurie Darie.
Ducu Darie, managerul la teatrul L.S.Bulandra, se afla pe lista de transplant hepatic si se trata la o clinica privata. A urmat tratamente costisitoare, pentru care si-a vandut mai tot, dar in cele din urma boala l-a rapus.
A crescut in lumea teatrului
Ducu Darie s-a nascut pe 15 iunie, 1959. Parintii, Iurie Darie si Consuela Rosu, amandoi actori, il luau zilnic la repetitii si spectacole, asa ca si-a petrecut copilaria in lumea teatrului. A avut de la cine sa mosteneasca talent artistic, dar si-a depasit cu mult parintii. “Stateam in teatru. Acolo am descoperit mirosul scenei, ce valoare are o masca, un element de recuzita. Stateam ore intregi si ma jucam cu ele. Toate au un anumit mister, pentru ca au o energie legata de teatru, de actul acesta sacerdotal, aproape, de a face teatru” – marturisea Ducu Darie.
In 1983, Alexandru Darie a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografie “I.L.Caragiala”, din Bucuresti, iar in 1984 debuta ca asistent de regie la Teatrul de Stat din Oradea.
A semnat regia unor spectacole care s-au jucat cu casa inchisa: Insemnarile unui necunoscut, Conversatie dupa inmormantare, Triumful dragostei, Coriolanus, Orfeu si Euridice, Anatomie Titus Caderea Romei.
Talentul artistic i-a adus notorietate internationala
In 1991, cu “Visul unei nopti de vara”, a impresionat o Anglie intreaga. Tara lui Shakespeare l-a elogiat pe Ducu Darie, iar Oxford Stage Company l-a invitat sa regizeze o alta capodopera a Marelui Will, “Mult zgomot pentru nimic”. A avut succes si peste Ocean: a regizat la New York “Mizantropul” lui Moliere si “Cabala bigotilor”, de Mihail Bulgakov.
Manuela