
Potrivit datelor Băncii Naționale, averea netă a populaţiei din România a depăşit 2.000 de miliarde de lei, iar activele imobiliare au avut cea mai mare pondere în avuţia netă a românilor, de aproape 80%.
“Evoluţia a fost determinată într-o proporţie ridicată de creşterea activelor imobiliare coroborată, într-o măsură mai redusă, cu cea a activelor financiare”, se arată în documentul BNR.
Activele imobiliare sunt în jur de 1.600 de miliarde de lei, iar activele financiare nete depăşesc uşor 400 de miliarde de lei.
BNR arată în raport că se remarcă în continuare preferinţa populaţiei pentru investiţiile sigure în depozite şi numerar, circa 40% din total activ în decembrie 2018.
În cazul investiţiilor populaţiei în titluri de stat, acestea s-au majorat semnificativ la finalul anului 2018, cu aproximativ 45 la sută, comparativ cu luna decembrie 2017, pe fondul iniţierii programului Tezaur de către Ministerul Finanţelor Publice ce permite populaţiei subscrierea directă pentru titluri de stat cu scadenţe între unu şi cinci ani. Acestea reprezintă însă o proporţie scăzută în total activ, doar 1,4%, în decembrie 2018, arată raportul BNR.
Datoriile românilor au avansat cu 6,6% în primul trimestru din acest an, până la 151,7 miliarde de lei, faţă de nivelul înregistrat în perioada similară a anului precedent, creditul ipotecar fiind responsabil de creşterea îndatorării populaţiei.
Ponderea datoriei totale în PIB s-a redus marginal, în contextul unui ritm de creştere mai accentuat al economiei relativ la avansul creditării. Decalajul de intermediere financiară rămâne semnificativ faţă de zona euro, România înregistrând în continuare cel mai scăzut nivel al indicatorului din Uniunea Europeană.