.

Blinken se duce, totuși, în China

Distribuie prietenilor tai!

Secretarul de stat american Antony Blinken se va deplasa săptămâna viitoare în China, o vizită ce fusese amânată în februarie în urma incursiunii unui balon chinez în spaţiul aerian al SUA, au anunţat vineri responsabili americani, informează sâmbătă AFP.

Blinken ar urma să sosească la Beijing pe 18 iunie. Aceasta va fi prima vizită a unui înalt diplomat american în China după deplasarea predecesorului său Mike Pompeo, în octombrie 2018, au precizat aceşti responsabili sub protecţia anonimatului.

Deocamdată, vizita lui Blinken nu a fost anunţată oficial de Departamentul de Stat american.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, a declarat recent că Washingtonul va veni cu informaţii “într-un viitor apropiat” în legătură cu deplasările înalţilor responsabili americani, însă nu a dat mai multe detalii.

În noiembrie anul trecut, pentru prima dată după ce Joe Biden a venit la Casa Albă, preşedintele american şi omologul său chinez Xi Jinping au avut o întrevedere în marja summitului G20 din Indonezia.

Interesant:   Presedintele Iranului, Ebrahim Raissi, mort intr-un accident de elicopter

În timpul discuţiei lor, cei doi lideri au acceptat să coopereze asupra anumitor dosare.

Relaţiile dintre cele două mari puteri s-au tensionat din nou în februarie, după ce teritoriul american a fost survolat de un balon considerat drept spion de către Washington. La acea dată, Blinken îşi anulase în ultimul moment vizita în China.

Cu toate acestea, cele două tabere au căutat recent să aplaneze tensiunile, în special cu ocazia unei reuniuni în spatele uşilor închise ce s-a desfăşurat în luna mai la Viena, între consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, şi ministrul de externe chinez Wang Yi.

Însă, în pofida promisiunii americane privind un “dezgheţ”, cele două ţări continuă să se intersecteze în probleme precum Taiwanul, revendicările teritoriale chineze în Marea Chinei sau în problema mai strategică a cipurilor electronice.

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.