Somnul e vital pentru sanatatea umana, jucand un rol critic in functiile creierului, inclusiv in privinta performantelor neurologice, a memoriei consolidate si a echilibrarii starilor emotionale.
Definitia traditionala a somnului este intreruperea periodica a starii de constienta, interval in care corpul isi recapata energia. Adultii trebuie sa doarma cel putin sapte ore pe noapte pentru a avea o sanatate optima.
In cazul in care somnul este de mai putin de sapte ore pe noapte, pot sa apara efecte negative asupra sanatatii, atat la nivel metabolic, cat si comportamental. De asemenea, daca somnul nu e de calitate sau daca e insuficient, pot sa apara probleme legate de sistemul imunitar.
Pentru adolescenti, un somn de mai mult de noua ore pe noapte este optim. De asemenea, cei care nu au dormit suficient o vreme sau care se refac dupa boli pot dormi mai mult de noua ore pe noapte.
Pentru un somn sanatos si odihnitor, trebuie sa tinem cont de trei factori:
- durata adecvata;
- somn de calitate;
- respectarea, pe cat posibil, a ciclului circadian.
Proprietatile magneziului
Magneziul e un macroelement care se regaseste in organism in cantitati care variaza intre 22 si 26 de grame. Peste 50 la suta din magneziu se mineralizeaza la nivelul oaselor. In tot corpul nostru, magneziul e un co-factor pentru 300 de enzime, care participa la o gama larga de procese.
De asemenea, impreuna cu calciul, magneziul contribuie la echilibrarea unor functii esentiale, inclusiv contractia muschilor, bataile inimii, tensiunea arteriala si coagularea sangelui.
Pe langa faptul ca ne ajuta sa avem dinti sanatosi si oase puternice. agneziul contribuie la starea de bine a sistemului de nervos, a metabolismului si reduce oboseala. In plus, ajuta la relaxarea musculara si la normalizarea functiilor psiho-neurologice.
Manuela