Un om de afaceri prosper, care a locuit într-un apartament de lux pentru care plătea 14.000 de lire pe lună şi arunca mii de lire la restaurante, plăteşte impozit de doar 35,20 de lire, dezvăluie o anchetă a prestigiosului post britanic de televiziune BBC. Este vorba despre omul de afaceri român Frank Timiş, care, potrivit declaraţiei de impozitare din 2017 are de plătit doar 35 de lire. Asta deşi aceeaşi declaraţie de impozitare arată că el a avut plăţi încasate de peste 670.000 de lire sterline.
Cu toate acestea, Frank Timiş susţine că a respectat legile fiscale cşi toate obligaţiile. Documentele care au intrat în posesia BBC arată modul în care Timiş a reuşit să păcălească autorităţile fiscale. Cele mai multe plăţi încasate de Timiş au fost numite distribuţii, iar imediat după încasare, el a cerut ca acestea să fie deduse de impozite, ca fiind împrumuturi care nu se supun acestor reguli. Astfel, a fost creat un document antedatat care să facă încasările să fie legale. John Christiansen, un responsabil din domeniul impozitelor, a declarat că se pare că Frank Timiş pare să fi ocolit legea. “Totul arată că a fost o manevră de a ocoli impozitele. Şi, dacă aşa a fost, pare să fie prima dovadă că aceasta este o fraudă fiscală care trebuie investigată”, a spus John Christiansen. Iar BBC l-a descoperit şi pe cel care l-a ajutat pe Frank Timiş să evite plata impozitelor. Potrivit BBC, Philip Caldwell este omul care a fost de acord să antedateze documentele referitoare la împrumuturile suspecte. Caldwell respinge acuzaţiile şi spune că nici nu era în Elveţia, unde ar fi avut loc înţelegerea, la vremea în care au fost semnate documentele. De asemenea, documentele arată că Frank Timiş nu a plătit deloc impozite în 2016.
Omul de afaceri român nu este străin de controverse, notează BBC. El a re două condamnări pentru trafic de heroină în anii 1990 şi a fost implicat într-o serie de falimente dubioase ale unor afaceri în minerit în Africa.
Timiş ar fi scos acţiuni la vânzare la bursa din Londra pentru două companii, una dintre acestea, Regal Petroleum fiind amendată cu cea mai mare sumă din istoria bursei, în 2009, după ce a indus în eroare acţionarii că ar fi descoperit petrol în Grecia.