
Un studiu al Bancii Centrale Europene arata ca bancile din zona euro s-ar putea confrunta cu o crestere a creditelor neperformante, din cauza inflatiei.
Cresterea rapida a inflatiei si a dobanzilor afecteaza veniturile gospodariilor, in special in randul statelor mai sarace din Uniunea Europeana, arata studiul BCE.
In timp ce rata inflatiei depaseste 10 la suta, gospodariile isi cheltuiesc economiile, fiind putine semne de optimism, in special in randul persoanelor vulnerabile, care sunt disproportionat afectate de cresterea preturilor la alimente si combustibil.
“Impactul simulat asupra calitatii activelor bancilor de la finalului anului trecut este semnificativ, desi creditele neperformante erau la un nivel scazut record, dar ne asteptam la o crestere in viitor” – se arata in raport.
La finalul trimestrului al doilea al acestuian, rata creditelor neperformante se situa la 2,35 la suta, iar in cel mai nefavorabil scenariu ar creste cu o treime.
Bancile din Italia, Portugalia, Grecia si Cipru s-ar putea confrunta cu cel mai semnificativ avans al creditelor neperformante, iar cele din Franta, Irlanda si Luxemburg nu vor avea probleme atat de grave – este opinia expertilor Bancii Centrale Europene.
Problema vizeaza in principal gospodariile cu venituri mai scazute, deoarece o crestere cu 10 la suta a costului vietii ar duce la o reducere cu 20 la suta a puterii de cumparare, fata de o reducere cu doar procente in cazul gospodariilor cu venituri medii.
Nu este o problema sistemică, deoarece familiile cu cele mai scazute venituri detin doar 13 la suta din datoria bancara a gospodariilor din zona euro, 70 la suta fiind deţinuta de gospodariile cu venituri mai ridicate, care nu sunt atat de afectate.
Manuela