Presedinta Bancii Centrale Europene, Christine Lagarde, atrage atentia ca razboiul va duce la perturbari majore in comertul international si va slabi increderea economica.
In opinia presedintei BCE, conflictul va avea un impact material asupra activitatii economice si asupra inflatiei, prin preturi mai mari la energie si la toate marfurile.
De asemenea, razboiul provoaca intreruperi in lantul comercial international si slabirea increderii in activitatea economica. BCE a decis sa mentina rata actuala a dobanzilor, dar a anuntat ca va reduce achizitionarea de active. Ajustarile dobanzilor BCE vor avea loc dupa o perioada de timp de la incheierea programului de achizitionare de active (asset purchase programme – APP) si vor fi graduale. Strategia privind dobanzile BCE va fi, in continuare, determinata de recomandarile Consiliului guvernatorilor BCE si de angajamentul BCE de a stabiliza inflatia la 2% pe termen mediu.
“Amploarea efectelor razboiului va depinde de cum evolueaza conflictul. Vom asigura conditii simplificate in privinta lichiditatilor si vom aplica sanctiunile decise de Uniunea Europeana si de guvernele europene. Vom face tot ce sta in putera BCE pentru a asigura stabilitatea preturilor si stabilitatea financiara” – a precizat Lagarde.
BCE nu va mai pompa bani in pietele financiare in aceasta vara, deschizand astfel calea unei cresteri a ratei dobanzilor. Inflatia galopanta e cea mai mare problema actuala, avertizeaza analistii. In zona euro, inflatia a ajuns la o medie de 5,8 la suta. Cu toate acestea, Christine Lagarde a subliniat ca impactul tot mai slab al pandemiei asupra sectorului economic, imbunatatirea pietei muncii si perspectiva normalizarii lantului de aprovizionare arata ca zona euro e intr-o stare de sanatate fundamental buna.
Manuela