.

Ayrton Senna – 25 de ani de la dispariția pilotului brazilian de Formula 1

Distribuie prietenilor tai!

Astăzi se împlinesc 25 de ani de la moartea pe circuitul din San Marino a marelui campion de Formula 1, brazilianul Ayrton Senna. Născut pe 21 martie 1960 într-o familie înstărită, Ayrton a intrat de tânăr în cursele de viteză auto. El a intrat în circuitul de F1 de la vârsta de 24 de ani, chiar la Marele Premiu al Braziliei de la Rio de Janeiro, unde s-a clasat pe locul 17 în calificări însă prima sa cursă în echipa Toleman a durat doar opt ture pentru că i-a explodat motorul. În 1985, el s-a mutat la Lotus și a obținut primul pole-position și prima victorie din cariera de pilot de F1, la Marele Premiu al Portugaliei. În 1988, brazilianul s-a transferat la gigantul auto McLaren, și a început rivalitatea cu pilotul francez Alain Prost. În această echipă, el a reușit să câștige de trei ori Campionatul Mondial de Formula 1, în 1988, 1990 și 1991. În 1994 a trecut la echipa Williams și a plecat în ultima sa cursă pe circuitul de la San Marino, Imola, pe 1 mai 1994. Marele Premiu din San Marino a început cu o tragedie, după ce tânărul pilot austriac Ronald Ratzeberge a murit în calificări, mașina lui intrând într-un zid de beton cu 310 km/h. În ziua cursei, Senna a discutat cu Alain Prost despre modalitățile de îmbunătățire a siguranței piloților pe circuitele de formula 1.

Interesant:   Iordanescu: sunt unii care ar trebuie sa ne ceara scuze ca au dat cu noroi in munca noastra

În timpul cursei a avut loc o ciocnire ușoară între două mașini, iar pe pistă a intrat Safety-carul , ceea ce a încetinit ritmul cursei și a provocat reducerea presiunii în cauciucurile mașinilor de Formula 1. Cursa a fost reluată în turul 6, iar Senna a luat viteză, însă în turul al 7-lea, Williamsul brazilianului a părăsit pista și a intrat cu 307 km/h într-un zide de beton de pe marginea pistei. Senna a fost scos în viață din mașină, i-au fost făcute primele manevre de ajutor pe pistă și a fost transportat cu un elicopter la un spital din Bologna. La ora 18.40, însă viața sa s-a oprit la spital. În mașina sa a fost găsit un steag austriac, pe care Senna intenționa să îl fluture după final în memoria pilotului decedat cu o zi înainte.

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.