.

Avantajele Croației prin aderarea la Schengen

Distribuie prietenilor tai!

La un deceniu după aderarea la UE, Croaţia intră la 1 ianuarie 2023 atât în zona euro cât şi în spaţiul Schengen, ceea ce îi aduce numeroase avantaje, în special comerciale, dar apartenenţa la spaţiul european de liberă circulaţie implică pe de altă parte provocarea de a controla frontiera externă a UE, notează agenţia EFE.

Miniştrii de interne ai statelor UE au validat joi intrarea Croaţiei în spaţiul Schengen şi au respins aderarea României şi Bulgariei, în urma opoziţiei exprimate de Austria şi Olanda, cea din urmă opunându-se doar aderării Bulgariei.

Pentru guvernul conservator de la Zagreb, Croaţia va deveni astfel parte a ”unui club de elită, format din 15 ţări care sunt în acelaşi timp membre în UE, NATO, Schengen şi zona euro”.

Odată cu intrarea în Schengen dispar controalele la frontierele Croaţiei cu Slovenia şi Ungaria, dar vor fi consolidate cele de la graniţele cu Serbia, Bosnia şi Muntenegru. În cazul aeroporturilor, aplicarea regulilor Schengen pentru Croaţia va începe din 26 martie 2023.

Interesant:   Moldova si Ucraina au inceput negocierile de aderare la Uniunea Europeana

”Croaţia va fi mai puternică, rezistentă, protejată, mai puţin expusă, mai atractivă, sigură, de încredere pentru toţi cei care doresc să negocieze, să investească şi să fie turişti în Croaţia”, spunea în urmă cu câteva săptămâni premierul croat Andrej Plenkovic.

Croaţia, ţară unde sectorul turistic contribuie cu circa 20% în PIB, va deveni prin intrarea în Schengen şi adoptarea monedei euro încă şi mai atractivă pentru vizitatorii străini, remarcă directorul Oficiului croat de Turism, Kristijan Stanicic. Acesta mai menţionează că ”pe lângă aspectul securităţii, un alt avantaj este că turiştii din UE vor putea veni în staţiunile balneare din Croaţia fără blocaje şi aşteptări la graniţă. Şi nici nu vor mai trebui să cumpere kuna (moneda croată)”.

Asociaţia transportatorilor rutieri din Croaţia (UHCP) se bucură de asemenea pentru această schimbare. ”Camioanele noastre aşteptau la punctele de frontieră cu Slovenia patru, şase, chiar şi zece ore, la fel şi la frontiera cu Ungaria. Sperăm că acum asta se va termina”, spune directorul UHCP, Vladimir Jurcec.

Interesant:   Din cauza caniculei, a cedat reteaua de electricitate din mai multe tari

Libera circulaţie a mărfurilor va favoriza comerţul, mai ales că peste 70% din comerţul exterior al Croaţiei se realizează cu statele UE.

Pe de altă parte, Croaţiei îi va reveni sarcina de a proteja o frontieră externă a UE cu o lungime de peste 1.350 de kilometri, aflată pe ruta balcanică a migraţiei clandestine dinspre Orientul Mijlociu către vestul Europei.

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.