Arestarea lui Pavel Durov, sambata seara, in Franta, a starnit un val seismic in multe parti ale lumii. Durov are cetatenie rusa, franceza, dar detine si pasaport din Emirate. El e acuzat de francezi de o serie de fapte grave, de la incurajarea terorismului, crima organizata, pana la trafic de droguri si hartuire.
Multe voci din spatiul public, inclusiv din Occident, afirma ca e vorba, in realitate, de refuzul lui Durov de a cenzura continutul postat pe Telegram, serviciul sa de mesagerie criptata, foarte popular in spatiul ex-sovietic, si nu numai. Telegram are peste 900 de milioane de utilizatori. Durov s-a angajat sa nu dezvaluie informatii privind utilizatorii canalului. Sediul principal al Telegram este in Dubai.
Emiratele Arabe Unite au anunțat că monitorizează îndeaproape cazul lui Pavel Durov si solicita guvernului francez să furnizeze toate serviciile consulare în regim de urgență.
Justiția franceză l-a acuzat pe Durov că nu a luat măsuri împotriva utilizării infractionale a serviciului său de mesagerie criptata, in special prin lipsa de moderare a continutului postarilor și de cooperare cu anchetatorii. Spre deosebire de patronii altor platforme sociale, cum e Mark Zuckerberg, de la Facebook de exemplu, Durov nu a permis niciodata autoritatilor din nicio tara sa aiba acces la canalele abonatilor sai. Inclusiv Elon Musk a sarit in apararea lui Durov, miliardarul american fiind el insusi criticat ca pe platforma X, fosta Twitter, chipurile nu ar fi mesajele moderate suficient. Cu alte cuvinte, pe X exista libertate de exprimare, de cand a fost preluata de Musk.
Macron: arestarea nu are legatura cu politicul
Președintele Emmanuel Macron sustine ca arestarea proprietarului Telegram pe teritoriul francez a fost rezultatul unei anchete judiciare în curs. “Aceasta nu este în niciun caz o decizie politică. Este la latitudinea judecătorilor să decidă”, a scris Macron pe X.
Manuela