.

Aurescu cere un tribunal special pentru Rusia

Distribuie prietenilor tai!

Ministrul Bogdan Aurescu a participat sâmbătă la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre UE cu omologul ucrainean Dmytro Kuleba, în cadrul reuniunii de tip Gymnich, desfăşurată la Stockholm, unde a evidenţiat necesitatea găsirii unei baze juridice solide pentru înfiinţarea cât mai curând posibil a unui Tribunal special pentru sancţionarea crimei de agresiune săvârşite în Ucraina, România făcând parte din Grupul Nucleu pentru crearea acestuia.

Potrivit unui comunicat al MAE, ministrul ucrainean de externe a prezentat evoluţiile privind situaţia din teren şi s-a referit la sprijinul de care Ucraina are nevoie în continuare, precum şi la perspectivele privind implementarea Formulei pentru Pace propuse de preşedintele Zelenski.

Dmytro Kuleba a apreciat propunerea ministrului Aurescu de organizare la Kiev a unei reuniuni a Consiliului Afaceri Externe şi a reiterat invitaţia către toţi miniştrii de externe europeni de a vizita, în acest format, capitala Ucrainei.

Şeful diplomaţiei române a subliniat aprecierea pentru rezilienţa deosebită a Ucrainei în contextul războiului de agresiune şi a pledat pentru continuarea sprijinului pentru Ucraina la nivelul UE, dar şi bilateral, pe multiple dimensiuni, atât timp cât va fi necesar, pentru a învinge Rusia. El a prezentat sprijinul României, inclusiv pentru cei peste 4,2 milioane de refugiaţi care au intrat în România de la începutul războiului şi pentru tranzitul produselor agricole (aproximativ 15,5 milioane tone).

Interesant:   Raportul european din 2024 privind drogurile oferă o imagine de ansamblu și o evaluare a situației drogurilor în Europa, precum și recomandări esențiale

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că România susţine cu fermitate tragerea la răspundere a celor vinovaţi de crimele din Ucraina, inclusiv de crima de agresiune.

Extinderea UE este o opţiune strategică pentru UE şi ministrul a evidenţiat susţinerea fermă pentru parcursul european al Ucrainei şi Republicii Moldova şi pentru o decizie de deschidere a negocierilor de aderare la UE cu cele două state până la finalul anului, arată MAE.

Aurescu a evidenţiat necesitatea unei reflecţii la nivelul UE asupra diferitelor componente ale Formulei pentru Pace propuse de preşedintele Zelenski, inclusiv privind reconstrucţia Ucrainei, astfel cum a fost discutat, la propunerea sa, cu ocazia celei de-a doua reuniuni trilaterale România – Ucraina – Republica Moldova, găzduită de şeful diplomaţiei române la Bucureşti, în urmă cu exact o lună, cu participarea miniştrilor apărării, concomitent cu găzduirea primei Conferinţe privind Securitatea Mării Negre, co-organizată împreună cu Ucraina.

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.