Tigaretele electronice cresc riscul aparitiei unor boli pulmonare cronice, cum ar fi astmul sau emfizemul – este concluzia unui studiu realizat de cercetatori din Statele Unite ale Americii.
Studiul, publicat de American Journal of Preventive Medicine, este printre primele care atrage atentia asupra efectelor daunatoare, pe termen lung, ale vapingului. Specialistii americani au ajuns la concluzia ca tigarile electronice, desi sunt prezentate ca o alternativa mai sanatoasa la tutunul traditional, nu sunt inofensive, asa cum incearca sa convinga unii fabricanti.
In toata lumea, dar mai ales in SUA, e in crestere numarul adolescentilor care fumeaza tigari cu abur. In Statele Unite, aproape o treime dintre liceeni fumeaza tigari electronice.
“Tigarile electronice sunt prezentate ca fiind inofensive, dar nu este adevarat” – declara Stanton Glantz, director la Centrul de Cercetari in domeniul tutunului de la Universitatea Columbia din San Francisco.
32.000 de adulti au luat parte la studiul desfasurat intre 2013 si 2016. La inceput, niciunul dintre fumatori nu avea probleme pulmonare. Dupa trei ani, s-a constatat ca cei care vapau aveau un risc cu 30 la suta mai mare de a se imbolnavi de astm, bronsita, emfizem si boala pulmonara obstructiva.
“Toata lumea, inclusiv eu, credea ca tigaretele electronice nu sunt chiar asa de rele. In realitatea, sunt foarete rele. Tigarile electronice prezinta anumite riscuri specifice in ceea ce priveste boala pulmonara” – atrage atentia profesorul Glantz.
Manuela