
Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din Bucureşti oferă Asociaţiei ACCEPT mai multe opţiuni pentru desfăşurarea marşului “Bucharest PRIDE” şi anunţă că rămâne deschisă dialogului în speranţa unei poziţii “comune”, după ce traseul propus de organizatori nu a fost acceptat.
Potrivit unui comunicat al Primăriei Capitalei Comisia, întrunită joi în şedinţă, a argumentat pericolele la care s-ar putea expune participanţii la eveniment în cazul în care acesta s-ar desfăşura pe Calea Victoriei, acolo unde “în mod tradiţional” are loc proiectul “Străzi deschise”.
Membrii de specialitate ai comisiei au avertizat asupra faptului că pe traseul propus de asociaţie va exista deja o densitate importantă de oameni care poate reduce posibilitatea organelor de ordine să îi protejeze pe manifestanţi. Ca urmare, nu ar fi întrunite condiţiile legale de organizare a adunărilor publice prevăzute de Legea 60/1991.
Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice a propus ca marşul “Bucharest PRIDE” să fie organizat fie în aceeaşi locaţie dar într-o altă zi, fie în aceeaşi zi dar într-o altă locaţie, pe Şoseaua Kiseleff sau pe Bulevardul Magheru, cu un număr de participanţi adaptat condiţiilor sanitare actuale şi cu respectarea normelor curente privind adunările publice.
Asociațiile gay vor 10.000 de participanți
Organizatorii marşului au solicitat aprobarea unui eveniment cu 10.000 de participanţi, fapt care, potrivit PMB, contravine Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, care prevede o limită superioară de 500 de participanţi la mitinguri şi demonstraţii.
PMB, care precizează că respectă dreptul acestei organizaţii a societăţii civile de a-şi face auzită vocea, susţine că reprezentanţii Asociaţiei ACCEPT au respins pentru moment alternativele prezentate.
Din Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din Capitală fac parte, printre alţii, reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Bucureşti, reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Brigăzii Rutiere, Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, STB şi ASSMB.
Municipalitatea subliniază că evenimentul “Străzi deschise” nu este o adunare publică, ci un spaţiu pietonal deschis cu o densitate mare de bucureşteni, organizat în fiecare week-end începând cu 29 mai.